Fotografiatul interzis ?

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

sogard_2003

Well-Known Member
Trenulist
19 Ianuarie 2016
3.617
67
Bucuresti
LOCATION
Bucuresti
Am observat la iesirea din gara Gaesti un depozit asemanator cu unul postat de LDH pe forum ,dar era construit din caramida si dimensiunile lui erau ceva mai mari fata de cel propus. Din pacate am avut probleme cu fotografierea lui ,fiind observat de "minunata" politie TF am fost rugat sa sterg pozele si mi s-a intocmit un proces verbal. bietul fotograf...
 
Este total pe lângă subiect, dar care este baza legală pentru un astfel de abuz?
 
si eu sunt curios care este baza legala a acestui abuz al politiei , un lucru foarte interesant al acestui fapt este urmatorul. Plagerea a venit din partea unui proprietar al unor vagoane ce transportau grinzi de poduri rulante. Respectiva persoana ,foarte suparata si pornita impotriva faptului ca am facut poze la "vagoanele lui", a mers la politistul statiei CF care la randul sau a venit dupa mine cu inca doi subalterni. In total patru persoane au venit sa sta de vorba cu un student care doar facea poze , proprietarul vagoanelor urla si mai mult incerca chiar sa ma agreseze fizic, politistul de serviciu incerca sa il calmeze iar cei doi subalterni stateau si priveau ca la teatru.
In final respectiva persoana iritata de actiunile mele, a cedat si a plecat,politistul intocmindu-mi un proces verbal si rugandu-ma sa sterg pozele cu vagoanele lui printre care se aflau si pozele cu depozitul,binenteles recunoscandu-l m-a rugat sa il sterg si pe acela. in fine totul s-a terminat cu bine ,zic eu.
 
Ce va pot spune sunt urmatoarele:

- fotografiatul in spatiile publice (Gara e spatiul public daca esti pe peron) este absolut permis
- exemplu ce nu ai voie sa faci in spatiu public : sa fotografiezi prin geam in interiorul unei camere / birou, asta e interzis si in oras :), atata timp cat spatiu in care te afli este public, prin lege, ai dreptul sa fotografezi ce vrei.
- cum procedez eu cand se ia TF-ul de mine? Il intreb frumos "dumneavpastra in ce calitate si pe baza carei legi imi interziceti sa fotografiez "asta" ? " , de fiecare data primesc ca raspuns obisnuitul dat din umeri, a fost si un caz in care mi s-a raspuns "sunt impegatul de miscare si eu controlez totul in gara", i-am raspuns "controlati trenurile nu pe mine" si mi-a dat pace :)
- ce idee vreau eu sa transmit? Trebuie sa ne cunoastem drepturile si sa ni le cerem, nu ni le va da nimeni de buna voie, e drept insa ca trebuie sa avem grija sa nu inrautatim situatii de genul cand suntem 1 contra 5 :)
- legat de respectivul proces verbal, nu te poate obliga sa il semnezi, nu te poate obliga sa fi de accord cu ce zice acolo, daca ai semnat inseamna ca ai fost de accord, daca nu ai semnat/nu ai fost de accord acel proces verbal este discutabil si atacabil :)
 
Si eu am fost intr-o situatie asemanatoare. In Sanicolaul Mare am fost luat la raspundere de catre un agent de frontiera ca nu am aprobare de la impiegat sa fac poze. Mi-a fost luat buletinul si am fost dus la biroul de miscare. La discutia cu impiegatul a spus si el ce spunem si noi: "Nu screi niciunde ca este interzis". La cuvintele acestea politistul de frontiera a ramas masca si mi-a dat pace.
Florinn are dreptate. Dreptul de a face fotografii in locuri publice este un drept constitutional si niciun cetatean nu poate fi restrictionat de la el.
 
Nu stiu ce sa zic... eu am facut fotografii la un EA cu conductorul in ea in gara Bucuresti nord, asta nimic iesit din comun, dar a venit la noi (eram eu cu prietena mea) seful de tren si i-a pus pe cap fetei chipiul lui si mi-a zis sa ii fac fotografii cu basca, langa locomotiva. Inseamna ca am fost norocos si nu am nimerit altfel de caractere.
 
Florin bine ca ai mutat subiectul aici!
Pai in primul rand politistul si-a facut datoria, dar in particular mi-a intocmit proces verbal pe care nu l-am semnat ceea ce m-a costat stergerea fotografiilor.
 
@ seby:

Am prins si eu si personal foarte amabil: in Anina am fsot lasat chiar sa fac poza pe locomotiva, in tren intre O-rvita si Anina seful de tren ne spunea ce cadre sa prindem. Asta in Romania. Ca sa nu zic ca in budapesta am fsot chiar invitat sa fac poze, cei de la MAV vazandu-ma cu aparatul foto in gara, am fsot lasat pe peron chiar fara bilet si nimeni nu sa luat de mine. Un mecanic chiar mi-a dat e-mailul sa-i trimit pozele cu locomotiva lui.

@ sograd:

Nu trebuia sa stergi pozele, ci sa solociti politistului sa-ti arate baza legala pe are el iti solicita stergerea acestor poze.

Eu am cautat si un am gasit nici o lege care sa interzica fotografiatul materialului rulant in gari sau pe parcurs. Singura lefe "feroviara" este legea 285/2005 referitoare la zona de siguranta, care si aceea este interpretabila.
 
Intradevar m-am documentat si eu si nu exista vreun articol de lege care sa interzica acest fapt ,la vremea respectiva insa nu prea stiam eu multe despre legislatie. Am fost insa intrigat de acel "proprietar de vagoane" care era nervos ca ii fotografiam averile. sunt sigur ca mai presus de toate aceste lucruri ei aveai ceva de ascuns,altfel nu s-ar fi iritat asa de mult..in fine evenimentul a trecut si eu am ramas din pacate fara nici o poza
 
Daca acele vagoane erau inmatriculate CFR Marfa nu avea ce sa iti comenteze. ele sunt proprietatea CFR Marfa si nu a unui individ.
 
Motivul pentru care am fotografiat acele vagoane era tocmai ca aratau foarte bine,proaspat reconditionate,de tip platforma pe boghiuri culoarea lor fiind negru ,iar alte cateva erau platforme simple pe doua osii,de culoare gri.insa nu imi aduc aminte daca erau inmatriculate in romania,produsele ce erau transportate pe acele vagoane erau insa romanesti! (pe ansamblu trenul transporta un pod rulant ce probabil urma sa fie montat intr-o fabrica)
 
Depozitul de materiale de la capatul garii era intr-o stare relativ buna,cum sunt majoritatea caldirilor CF aflate in exploatare, dar in jurul ei nici urma de activitate doar cativa caini vagabonzi,liniile CF de la rampa fiind putin folosite
 
Credea ca esti ziarist si vrei sa-i demasti. Din cate stiu fotografiatul este interzis in cazul ambasadelor, unitatilor militare si in general cand vine vorba de obiective strategice dar in aceste cazuri sunt semne care arata ca este strict interzis filmatul sau fotografiatul.
 
Seby a spus:
Credea ca esti ziarist si vrei sa-i demasti.

Adevarul e ca numai in Romania poti sa patesti asa ceva! Sunt sigur ca oriunde in lumea asta ar fi procedat altfel nu ar fi recurs la amenintari.
 
În concluzie, a fost într-adevăr un abuz Âşi cum zicea Florinn
Florinn a spus:
Trebuie să ne cunoaÂştem drepturile Âşi să ni le cerem, nu ni le va da nimeni de bună voie, e drept însă că trebuie să avem grijă să nu înrăutăĂžim situaĂžii de genul când suntem 1 contra 5 :smile:
 
Si ar mai fi o situatie la care refuzati sa va ganditi.... politistii fiind asa cum ii stim cu toti nu au stiut sa se exprime....:).... poate era interzisa fotografierea in mod exclusiv a podului respectiv... din varii motive (obiectv strategig.. deh); si eu am garnituri pe care le pazesc si desi am fotografii cu ele.... :twisted: ...nu le voi putea expune public niciodata din anumite considerente....mai ales de ordin financiar....asta nescuzand imbecilitatea si mojicia asa zisului insotitor de garnitura (un proprietar nu cred ca isi urmareste personal marfa pe calea ferata.. :-? ) care te-ar fi putu ruga frumos sa nu mai faci poze si sa le stergi pe cele facute...

PS: si eu am avut probleme cu un astfel de individ care a vrut sa imi ia aparatul cand pozam in gara unei rafinarii, diferenta fiind ca eu chiar eram autorizat sa fac poze acolo ca pentru asta fusesem chemat...:D
dar asa e unii vor sa fie mai mult decat pot duce....
 
Nu vreau sa mai scriu prin cite am trecut ca sa pot fotografia o locomotiva sau un vagon, mai ales de cind cu legea asta 289/2005.
spre mirarea mea chiar in Timisoara.
Ultima data acum 3-4 saptamini, s-au luat 2 mecanici de mine:
ca n-a, voie , ca una ca alta.
scandal mare.
Daaar mai nou am invatat cite ceva de pe net.
Mai intii am intrebat, stiti in ce am sintem?2008
imi puteti arata regulamentul ala pe care il tot invocati?uite legea aici.
ce lege domle, seful de gara e peste lege.
Moment in care am plecat.
Ca sa dau peste altul, mai breaz care m-a intrebat, ce faci poze fara acordul meu?
nu imi trebuie,
Ba da iti trebuie e locomotiva mea.
Aaa, am crezut ca e a CFR. uitati aici legea, sint la peron.

Azi am pozat fara probleme, chiar un mecanic de Craiova mi-a spus ca m-a mai vazut prin gara si a avut discutii cu unii colegi ca e unu care tot pozeaza.

Un lucru e sigur, am la mine legea in cauza, precum si HG care reglementeaza circulatia pe calea ferata, mersul trenurilor cu regulamentul, si citeva extrase din tratatul de aderare la UE.
Pentru cazul ca politia vrea sa aplicea legea 61.
Cita vreme sint la peron si nu depasesc inscriptia cu avertizarea aia de 20 m, nu mai am ce discuta, eventual le spun sa se dea la o parte.