Fotografiatul interzis ?

victorian

Well-Known Member
Trenulist
21 Oct 2007
2.227
1
Constanta
LOCATION
Constanta
@Dantm,

Sa stii ca aiureala asta cu "n-ai voie sa pozezi" e mult mai veche de atat! Am in modesta mea biblioteca o carte care se intituleaza "Dampfbetrieb in Alt-Oesterreich 1837-1918", autor Johann Stockkkausner, despre locomotivele austriece din perioada imperiala. La sfarsitul cartii este un facsimil al unui print din 1915, care zice asa:

VERBOT DES PHOTOGRAPHIERENS

Auf Bahnanlagen und vom Zuge aus. Das Photographieren auf Bahnhofen auf saemtlichen Bahnanlagen sowie von den Eisenbahnfahrzugen aus ist VERBOTEN....


Adica, mai pe romaneste, "interzisa fotografierea... din cladirile feroviare si din trenuri". Baza legala la care se face apel este un ordin imperial din... 20 Aprilie 1854! :x

Asa ca...obiceiurile vechi mor greu! :D
 

dimitrov

Well-Known Member
Trenulist
26 Aug 2007
588
1
Drag㒠"colega" gid, fă’când o analiz㒠amă’nunţit㒠şi de mare ră’spuuuundereeee deontologic㒠a celor "esprimate" de colegul nostru de pe plaiurile bă’nă’ţene, dantm, afirm cu matur㒠responsabilitate c㒠îi vorba de "stră’jerul / stră’jerii" (cuvânt din limba moldovenească’...aşa cum a fost tradus şi titlul filmului "Bodyguard" atunci când a rulat peste Prut) firmei/firmelor de pază’, angajat/angajati de CFR sau firme de pe te mai miri unde....şi care nu mai au nimic cu anumite legi sau drepturi.... :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
Åži eu, am avut trei "stră’jeri" pe urmele mele, atunci când în "fundul" triajului Braşov, adic㒠la "dracu-n praznic" în plin câmp, spre Hă’rman, am "tras" câteva cadre LDE-ului 130 garat aici, pă’ră’sit şi descompletat......stând cu spatele la ei şi jumate mascat de un boschet din zon㒠(îi vedeam în oglinda motorului cum se chinuiau s㒠vad㒠ce fac, venind spre mine....) şi din cauza asta, pozele au ieşit cum au ieşit, bine-nţeles cu nelipsitul stâlp în cadrul imaginii..... :-x :-x .... (este vorba de imaginea LDE-ului 130 pe care l-a pozat şi postat şi "gam3" astă’zi la rubrica dedicat㒠acestor maşini). Åži da, cu maimuţoii de la firmele de paz㒠chiar c㒠nu ştii cum s-o iei la un moment dat, devenind destul de neclar totul.......de unde şi chestia cu luatul razna :D :D :D...Pân㒠la urmă’, bal s㒠fie.. :lautar:
 

dantm

Well-Known Member
Trenulist
5 Mar 2008
1.891
8
Cine a luat-o razna?

greu de zis

Dupa parerea mea aia care te iau la intrebari.

Dupa parerea lor , aia care pozeaza.

Doar ca la Cluj nu au fost probleme pina acuma.

Zilele trecute mi-am loat aparatu si mam dus in gara.
Eu merg foarte des pe acolo dar fara aparat, stau o vreme si functie de programul care se iveste ori vin acasa ori plec in oras.

Acuma cu aparatul la git am intrat in vorba cu un politist.Il stiam de mult dar nu mai vorbisem. Aparatul a fost catalizatorul. Mi-a spus ce stiam deja, pot poza cit vreau , ce vreau, cum vreau daca sint la peron. Peronul fiind public n-am nici o treaba. Ba mai mult aia de prin gara de le zice badigarzi nu au temei sa se ia de tine si nici ceferistii , fara ca nu trag motorina, si nimeni adica. Nici politistii n-au a ce te lua.


Acuma dincolo pe celalalt forum s-a anuntat ca nu mai poti poza in garile din Ploesti ca cum ca ei au gasit un temei legal sa te amendeze.

Sa speram ca nu voi fi loat la ochi.
 

catalin

Well-Known Member
Trenulist
24 Apr 2007
2.816
20
Bucuresti
YAHOO
Catalinpavel@yahoo.com
LOCATION
Bucuresti
Parca Florin (Gam3) scria despre o modalitate eleganta si sigura de a poza, dupa obtinerea unei autorizatii contra unei sume modice. Nu mai stiu unde postase informatia pe forum.

Bucatica de hartie ar trebui sa va apere de orice alta discutie cu personalul din gari si sa va confere posibilitatea de a va documenta in liniste.

Ma bucur ca sunt pasionat de vechituri, in biblioteci si anticariate nu sunt multi "batengarzi". Cartea nu merita aparata :)
 
@dimitrov

Stiu la cine se referea dantm, doar glumeam... mi-a placut cu a iesit fraza lui.
Si eu am fost urmarit cu dusterul la Hunedoara, e drept ca pozam in curtea combinantului, de fapt la ce a mai ramas se poate numi tzarcul combinatului Siderurgic...
La Cluj nu am avut (inca) probleme cu fotografiatul in gara, e drept ca f. rar am facut-o, dar angajatii CFR se cam uita chioras (sa nu zic urat) la tine. Iar oamenii de rand iti zic "Asa, filmeaza-i dom'le, sa se vada ce a mai ramas, ca aici pe vremuri.... etc". Esti luat cam tot timpul ca fiind de la TV cand esti cu un aparat dupa tine.
Dar nu toti sunt la fel. Cu un mecanic am stat de povesti 10 minute si era pentru prima data in viata cand ne-am vazut.
Daca nu este spatiu privat sau strategic nu cred ca prea pot interzice fotografiatul. Dar ce sa faci? Te poti lua la baiate cu vreo doi malaci care au la scoala cu 2 clase mai mult ca trenul ?
 

Pantiru

Well-Known Member
Trenulist
15 Apr 2011
396
0
Braila
LOCATION
Braila
Adevarul este ca si eu initial cand am fotografiat anul trecut acele utilaje de intretinerea caii ferate pe ruta Tg.Mures-Brasov,mai precis pe raza statiei CFR Baile-Tusnad,operatorii de pe cele doua masini mi-au zis ca este interzis sa fac poze cu ele si cu ceea ce fac ele.
Apoi cand le-am explicat ca sunt un membru al unui forum care se ocupa cu modelismul feroviar,au lasat-o moale si chiar mi-au dat explicatii amanuntite despre ceea ce fac si unde au fost construite.
Ca si tine gid, un nene care facea masuratori cu o rigla,calibru,masura ecartamentul,dupa ce trecea primul utilaj care scormonea pietrisul,am vorbit cu el destule,despre conditiile de munca,salarii si alte chestii cotidiene,fiind prima oara si la mine cand il vedeam,dar romanul isi face cunostinte peste tot in lume,fiind o fire ospitaliera si prietenoasa,unii,nu generalizam,
Anul acesta mi-am propus sa ajung pe valea Vaserului cu familia,poate reusesc sa fac cateva poze cu mocanita si cu trenul hotel.
Sorin
 

dantm

Well-Known Member
Trenulist
5 Mar 2008
1.891
8
Acuma stau si ma intreb(nu mai stau pe ginduri) in gara Timisoara Nord pina acuma m-au luat la rost doar ceferistii.
Acuma vad prin gara badigarzi, nu stiu ce fac badigarzii in gara. Mai vad prin gara politistii de la TF care au birou la peronul 1 si sediul peste drum de gara. tot prin gara pe la peroane am fost privit de ... jandarmi.

Vine. . . politia locala si amendeaza pe astia de la gara ca nu au taiat iarba intre linii.

Ce ma intreb eu: ce-i cu atita paza pe aici si care pe care se pazesc?

Discutie intre mine si prietenul politist (v-am scris mai sus)

-bla, bla
-bla, bla
- ?
-!
- m-au luat si pe aici feroviarii, acuma vad ca azi n-au siz nimic ca pozez.
-eu le-am zis: ba la mine cu prostii d-astea ca is astia si pozeaza la peron sa nu veniti. N-aveti ce cauta cu prostiile astea.
- bla, bla
-lalala

Partea interesanta la ce spune pantiru e ca pe feisbuc e o filmare cu un utilaj chiar in zona.
 

dimitrov

Well-Known Member
Trenulist
26 Aug 2007
588
1
Stau, şi eu, şi m㒠întreb, acum, la fel ca "dantm".....ce pana penelor mai caut㒠şi "stră’jerii"/agenţii firmelor de pază’, prin gară’/gă’ri ? De sus în jos se ţip㒠c㒠e criză’....c㒠CFR-ul este în impas/gă’leată’/gaură’/budă’, dar se-nmulţesc indivizii acestor firme de paz㒠(firme pe care eu unul, tare le-aş mai desfiinţa, luând în calcul de la "calitatea" intelectual㒠a indivizilor, la banii pe care-i încaseaz㒠firmele de la "beneficiarii" serviciilor lor....şi ar mai fi multe de spus despre ele şi banii ce se învârt la acest capitol) !
Poliţia naţională’...o admit...oameni care fac cel puţin trei ani de "şcoal㒠militară’" (cum se spunea odată’). Jandarmeria...o admit.... Poliţiile locale, vai de steaua lor cum au ajuns "poliţişti" 90 % din ei, dar se comport㒠de parc㒠ei sunt centrul universului şi nu mai zic nimic de cum îşi dau cu stângul în dreptul aceşti "locali". Eiiii...acum şi aceşti "agenţi privaţi de pază’" prin gă’ri !!! Mai urmeaz㒠ce ? Nişte "gă’rzi patriotice" prin gă’ri ? Åži nişte grupuri "de ordine cetă’ţeneşti" cu brasard㒠tricolor㒠pe braţ ?
Åži nu sunt bani.....se închid linii....se dau la fier vechi....se reduce traficul, că’-i nerentabil...se...se...se; dar pă’zim şi ne pă’zim....de cine?? De cei care mai vă’d clar starea actuală’, ca s㒠n-o arate şi altora ???
 

Dr2005

Well-Known Member
Trenulist
4 Mai 2008
1.369
0
Bucuresti, Sect.6, Drumul Taberei
www.transportromania.trei.ro
WEBSITE
http://www.transportromania.trei.ro
YAHOO
ro_dr2007
LOCATION
Bucuresti, Sect.6, Drumul Taberei
catalin a spus:
Parca Florin (Gam3) scria despre o modalitate eleganta si sigura de a poza, dupa obtinerea unei autorizatii contra unei sume modice. Nu mai stiu unde postase informatia pe forum.
Suma aia ,,modică’" e vreo 45 de lei, iar hârtia respectiv㒠e valabil㒠doar în depou/revizie, doar în ziua şi unitatea pentru care a fost solicitat㒠şi doar în timpul programului de lucru (adic㒠pân㒠pe la vreo 14, c㒠dup㒠aia pleac㒠acas㒠şefii, casierii şi tipul de la protecţia muncii). N-are nicio treab㒠cu gara, pentru c㒠nu poţi s㒠percepi o tax㒠pentru fotografiat pe domeniul public.
 

catalin

Well-Known Member
Trenulist
24 Apr 2007
2.816
20
Bucuresti
YAHOO
Catalinpavel@yahoo.com
LOCATION
Bucuresti
Eu doar am atras atentia ca exista o posibilitate eleganta care sa va scuteasca in teorie de interminabile si jenante discutii :). Poate cineva care citeste subiectul nu are aceasta informatie.

Cat de accesibila este suma, e la latitudinea fiecaruia si nu se discuta. Bine ca nu mai lucrezi pe film ci pe digital, atunci sa vezi costuri de fotografiere !

Eu vreau sa vad partea plina a paharului si anume ca exista o solutie si sunt oameni pe forum care o aplica. Daca e sa vedem doar partea rea, mai umplem 17 pagini de experiente personale negative....
 

dantm

Well-Known Member
Trenulist
5 Mar 2008
1.891
8
In gara de nord au aparut de o vreme badigarjii, eu nu am avut inca probleme cu ei. Slava Domnului s-au luat de un ziarist

http://www.renasterea.ro/stiri-timisoara/actualitate/hai-vino-iar-in-gara-noastra-mica-i-fa-o-poza-fara-nici-o-frica.html