Despre scari in modelismul feroviar

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"
cosmin78 a spus:
@LDH

scara 1:87=HO
:D

Cosmin,

Hai sa vedem daca este asa sau nu

Scara 1:87 are urmatoarele ecartamente de linie

H0=16,5 mm
TT=12,0 mm, pentru line metrica, H0m
N=9,0 mm, entru linie ingusta, H0e

Deci cand scriu H0 ma refer la ecartament nu la scara.

Englezii si americanii au OO care merge pe 16,5 mm dar scara este 1:76, asta ca sa incurce si mai mult lucrurile

Francezii au si ei, tot asa ca sa incurce treburile, o scara 1:43, daca nu ma insel, in care prezinta modele de linie ingusta dar care ruleaza pe H0

Nu putem confunda scara de constructie cu ecartamentul.
 
Dorel,

Scara 1:87 este H0, fie ea H0m, sau H0e. Tot 1:87 este fie pe cu ecartament metric sau ingust. Fiecare scara are ecartamentul ei. de aceea H0 cu ecartament de TT se numeste H0m si cel cu ecartament de N se numeste H0e desi singurul lucru ce se aseamana este ecartamentul, deoarece dimensiunile profilelor pot fi chiar identice cu H0.
Deci astfel tragem concluzia ca H0 sau !:87 sunt una si aceeasi denumire pentru aceasta scarea , replica a ecartamentului de 1435 mm din realitate.

P.S. Daca nu te-am lamurit te invit sa consulti standardele NEM.
 
Pai si atunci poti sa-mi explici de ce Rail Top, de exemplu, scrie pe modele scara 1:87 si nu scrie simplu H0?

De ce TCR cand a scos Malaxa a scris 1:87 exact si nu a scris H0?

Da, am citit, numai ca NEM asociaza scara cu ecartamentul. Daca te uiti la tabel apare scara si pe diagonala de la drepta la stanga apare ecartamentul.

Probabil ca este uzual sa se foloseasca H0 dar asta este altceva. Americanii fac H0 si vand modelele ca H0 numai ca scara este 1:76.
 
1:76 este "00".
"H0" Âşi la americani reprezintă scara 1:87. Mai exact 1:87.1
Vezi Modelarea scărilor - Scări Âşi ecartamente de la NMRA.
"H0" Âşi "1:87" sunt acelaÂşi lucru.
Ca istorie, "H0" înseamnă "Half 0", adică "0" înjumătăĂžit. Scara "0" se folosea până în jurul celui de-al doilea râzboi mondial Âşi era o scară de 1:43. Din căte am înĂželes, după râzboi s-a cam renunĂžat la această scară. De altfel nici "00" nu este chiar popular, sau răspândit în S.U.A.
 
ÂŞi scara nu se poate asocia cu ecartamentul. Există diverse ecartamente "H0nX", unde X este o cifră care dă ecartamentul îngust, dar fiecare este la scare 1:87. Deci avem ecartamentul normal Âşi alte ecartamente corăspunzătoare diverselor ecartamente înguste Âşi toate sunt la scare 1:87.
Că pentru modelarea lor se folosesc Âşine destinate scărilor mai mici, este pentru că ecartamentul normal de la o scară mai mică se potriveÂşte cu ecartamentul îngust de la scări mai mari.
 
Pok a spus:
Ca istorie, "HO" înseamnă "Half O", adică "O" înjumătăĂžit. Scara "O" se folosea până în jurul celui de-al doilea râzboi mondial Âşi era o scară de 1:43. Din căte am înĂželes, după râzboi s-a cam renunĂžat la această scară. De altfel nici OO nu este chiar popular, sau răspândit în S.U.A.
H0 vine de la Half Null adica jumatate din scara 0(zero) nu O. Scara 00 se foloseste mai ales in Regatul Unit(poate e Kablu prin zona si ne da mai multe detalii)
 
@ LDH:
De ce TCR cand a scos Malaxa a scris 1:87 exact si nu a scris H0?

Numai o sugestie, fara a interveni in disputa voastra. DIP probabil ca va putea sa ne spuna mai bine ce-a vrut sa spuna cand a scris asta pe cutiile TCR, insa personal am urmatoarea banuiala:

Despre despre domnia sa stiu ca este un modelist format la scoala germana si probabil ca de acolo a imprumutat exprimarea asta. De obicei producatorii germani scriu "1:87 exact" pe cutiile modelelor despre care vor sa spuna ca sunt realizate precis la scara respectiva, pentru a le deosebi de modelele "aproximative" pe care le obisnuiesc altii, care fac spre exemplu modele unde latimea este la scara 1:87 dar din motive de inscriere in curbe etc, lungimea este realizata la scara 1:100.

Salutari din Constanta,
Dorin
 
Dorel,

Interpretarea acelui tabel din NEM 010 este foarte simplu: sus ai scara de baza H0, apoi in diagonala in jos-stanga merg niste "sub-scari "sa le numin care la baza sunt tot 1:87, dar materialul rulant de cale ferata ce circula pe ele este cu ecartament ori metric (12 mm) ori ingust (9 mm).
Faptul ca unii producatori scriu pe cutii 1:87 paote fi din traditie, ori un simplu fapt ca nu folosesc denumirea H0. aceste norme sunt recente, de aceea poate au ramas la denumirea veche.

P.S. @ tyco : H0 vine din germana "Halb Null", nu engleza "Half Null"
 
Nu ai de ce sa fi de vina. este foarte bine ca s-a deschis deoarece se pot lamuri unele lucruri neclare. Deci n-ai de ce sa te simti vinovat.
 
grandpagscout a spus:
Dorel,

Interpretarea acelui tabel din NEM 010 este foarte simplu: sus ai scara de baza H0, apoi in diagonala in jos-stanga merg niste "sub-scari "sa le numin care la baza sunt tot 1:87, dar materialul rulant de cale ferata ce circula pe ele este cu ecartament ori metric (12 mm) ori ingust (9 mm).
Faptul ca unii producatori scriu pe cutii 1:87 paote fi din traditie, ori un simplu fapt ca nu folosesc denumirea H0. aceste norme sunt recente, de aceea poate au ramas la denumirea veche.

P.S. @ tyco : H0 vine din germana "Halb Null", nu engleza "Half Null"

Nu, sus ai scara si pe diagonala ai H0, H0m, H0e si H0i adica ecartamentele



Cel putin dupa stiinta mea un tabel se citeste de sus in jos iar capul de tabel da tonul.
Daca tu vrei sa citesti incepand cu randul doi si sa ingnori ce scrie in capul de tabel este altceva

Ca este uzual cand vorbesti, cel putin in Europa, despre scara 1:87 sa spui H0 pentru usurinta comunicarii iar este alta treaba.
 
Pai dupa cum scrie negru pe alb: citat din nmra.org: "...scale is the ratio of the model to the real thing or 'prototype'. Gauge is the distance between the rails..." ("scara este raportul modelului raportat la realitate. Ecartamentul este distanta dintre sine"); citat din morop.org: "L'echelle de reduction donne une serie d'ecartements modeles et est designee par le terme <<echelle>>" ("scara de micsorare genereaza o serie de modele de ecartamente si este numita prin termenul <<scara>>"). Deci 1:87 este scara, iar H0 este ecartamentul in cadrul scarii.
 
mai baieti,

la 1/87 (numita curent H0 european) avem X ecartamente... de la comunele 16,5mm (H0) la 12mm (H0m), la 9mm (H0e) sau pana si 7,2mm (cale ferata miniera, o facute saracul Rolf Knipper in selbstbau pe un segment de-al lui...

la 1/76 avem H0 britanic... si nu 1/72 care e o scara americana la origine...

de exemplu, 0 european este 1/43,5 si 0 american 1/48... 0 britanic este 1/45...

in Europa scarile sunt normate astfel:

II, IIm - 1/22,5
I, Im, Ie - 1/32
0, 0m, 0e - 1,43,5
(las la o parte S, 1/64, scara americana acceptata in Europa si acum disparuta)
H0, H0e, H0m: 1/87
(a nu se confunda cu H0 britanic, 1/76 sau H0 american vechi, 1/72)
TT, TTm, TTe: 1/120
N, Nm, Nf: 1/160
(a nu se confunda cu N britanic, 1/148, N american vechi, 1/144 sau N japonez, 1/154,5)
Z: 1/220

la americani dupa o perioada de "incercari" NMRA a normat H0 ca 1/87 si N ca 1/160 ca in Europa!
 
nu, e corect sa zici "scara 1/87 cu ecartament H0 sau H0m sau H0e dupa caz" :)

H0 de fapt nu este o scara ci un ecartament, cum s-a mai zis, insa expresia s-a incetatenit asa... in Germania numai "scara N" si "scara H0" auzi, desi nu e corect! :lol:
 
Fiindca tot vorbim despre scari, ca sa va incurc de tot (hehe) trebuie sa stiti ca in Marea Britanie se obisnuieste referirea la scari intr-o modalitate pe care as denumi-o "compozita" fiindca face referire la doua unitati distincte: masuri imperiale (picioare si inci) si binecunoscutul nostru metru.

Este vorba despre scarile "2mm", "4mm", "7mm" etc.

Ce inseamna asta pe scurt? Inseamna cu cat este echivalent un picior englez la scara respectiva.

Deci, "2mm" inseamna ca un picior englez (30,48cm) este egal cu 2mm, ceea ce corespunde unei scari de 1:152, si pentru ca acesti domni sunt niste "puristi" extremi, ei ruleaza pe o cale cu ecartamentul de 9,42mm :confused: pe care si-o fac singuri!

vezi aici: http://www.2mm.org.uk/standards/basicstd.htm


"4mm" inseamna ca un picior englez (30,48cm) este egal cu 4mm, ceea ce corespunde unei scari de 1:76,2.

"7mm" inseamna ca un picior englez (30,48cm) este egal cu 7mm, ceea ce corespunde unei scari de 1:43,54!

Incerc sa-mi imaginez ce-ar putea sa iasa atunci cand se vor lansa la lucru si modelistii chinezi cu masurile LOR imperiale :p
 
@ Horia: tot nu e clar: ce se refera la scara si ce se refera la ecartament? Dupa tine, numesti "scara" atat reducerea (<<...1/72 care e o scara americana la origine...>>), cat si ecartamentul (<<...in Europa scarile sunt normate astfel: II, IIm...>>).