Aplicarea ierbii cu aparatul Noch

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

LDH

Well-Known Member
Trenulist
3 Septembrie 2016
6.938
5
Bucuresti
modelism-feroviar.blogspot.com
WEBSITE
http://modelism-feroviar.blogspot.com/
LOCATION
Bucuresti
Endo_ro a spus:
...
Daca am pus un rand de iarba si vreau sa fie mai deasa, ce sa fac ? Sa mai dau un strat de aracet si sa presar din nou ?
Aracetul ar putea fi colorat in verde inainte ? ;-)

problema este mai simpla sau mai complicata si depinde numai de unghiul din care privesti sau, mai bine zis, de cat de mult vrei sa muncesti ca sa iti iasa foarte bine

in primul rand trebuie folosit aracet pentru imbinarea parchetului, dupa uscare devine transparent

in aracet nu se adauga vopsea, pigment, el se dilueaza in parti egale cu apa

suprafata pe care vrei sa aplici iarba se vopseste in prealabil si doar in acest caz se poate adauga aracet in vopsea si apa
se folosesc culori gen tempera (foarte scumpe) care se dilueaza in proportie de 40% apa, se repeta operatia cu dilutie de 25% apa pentru accentuarea culorii
pentru a avea culori cat mai vii se lucreaza cu tempera guase - culori luminiscente

la fel de bine se poate lucra cu vopsea lavabila de interior in care se adauga pigment pentru colorare
atentie! in general ce scrie pe colorant nu prea este adevarat si trebuie facute incercari
dupa ce ti-ai stabilit nuanta este bine ca vopseaua colorata sa o prepari pentru toata suprafata

mai multe despre vopsirea reliefului inainte de plantarea ierbii la topicul cu diorama clujenilor
ai sa gasesti acolo detalii si, mai ales, ce au patit cand au folosit culoarea

toate cele bune
 
Salutare,
Deoarece nu am gasit un topic special pentru asta(pe cuvint ca am dat cautare! :lol: )ma gindesc sa impartasim aici impresii despre lucrul cu aplicatorul Noch.
Personal as fi interesat sa gasesc cit mai multe informatii deoarece daca voi lucra in ritmul si modul in care o fac acum,iarba se va termina in 2 zile si colegii ma vor linsa.
Una din intrebarile mele ar fi:ce metode exista pentru pusul ierbii pe suprafete mici si foarte mici?
multumesc,
s
 
buna sandy,

eu vad doua, cu aparatul Noch:

1. folosirea conului reductor Noch (noutate 2008!) cu diametru la capat de 2cm
2. confectionarea prin metode artizanale a unui astfel de con ;)

a ajuns catalogul de noutati Noch 2008 pe la voi? acolo e o poza... e foarte usor de a confectiona asa ceva...

cu cat e mai mica "raza de actiune" cu atat ar trebui sa fie mai mica si risipa de iarba, nu?
 
Fiindca tot vorbim de iarba, mai exista o "smecherie" prezentata in ultima revista MIBA, si care permite realizarea de "smocuri" de iarba inalta intr-un camp de iarba joasa, sau smocuri de iarba grupate asa cum se pot observa si in realitate pe langa liniile mai putin ingrijite din zonele de depou sau pe liniile moarte etc.

Tehnica prezentata in revista se bazeaza pe realizarea unei "masti" din carton subtire, in care sunt taiate gauri care vor reprezenta limita "smocurilor".

Iata si o imagine aici:

http://www.miba.de/miba/08/02/30.htm

Prin folosirea acestei masti practic se limiteaza aplicarea doar la locurile respective, iar restul de iarba se refoloseste! ;-)
 
Ca si o completare la ce a spus @victorian:

am vazut articolul in ultimul numar si ar mai fi de adaugat la tehnica urmatoarele: se pune cartocul gaurit pe o sticla (pentru a asigura dezlipitea mai usoara dupa uscare) cu o pensula se unge cu aracet in dreptul gaurilor, se aplica iarba cu aplicatorul Noch iar dupa uscare se "razuiesc" cu un spaclu, cutter si rezulta micile smocuri de iarba.

Oarecum aceasta tehnica este un caz particular al foliei cu wild grass oferit de Noch atata ca din ea rupi bucatele mici.

Dar noi am incercat la club si as spune ca ambele variante au o "hiba": cand incerci sa aplici, trebuie sa apesi smocul ca sa se lipeasca bine si se cam apasa firele.
In schimb Alin a descoperit o tehnica mult mai simpla, mai eficienta si cu rezultate mai bune: a aplicat cu o pensula mica pete de aracet unde vroia sa fie smocul si planta iarba cu aplicatorul Noch. Pe urma dupa uscare aspira surplusul cu un rezultat extraordinar de natural.

Aceiasi tehnica s-a folosit si la iarba de pe mijlocul drumului. Vom reveni cu poze
 
am vazut cu intarziere topicul. :roll:
Pai pt suprafete mici si f mici...Iarba se lipeste unde intalneste adezivul.Daca pui aracet pe o suprafata de 2x2 mm iarba se va lipi doar acolo.Evident , cade multa, o gramada, dar dupa aspirare ramane doar unde ai pus adeziv.Aplicatorul de iarba Noch merge mana in mana cu aspiratorul (asta nu mai trebuie sa fie Noch)
 
Totusi, cum se pune iarba cu apartul Noch, foarte pe scurt, in 3 poze :)

Se intinde aracet pentru parchet (ramne transparent dupa uscare) cu o pensula pe suprafata unde vrem sa punem iarba.

Se leaga aparatul la o sina:



Contactul nu trebuie pus in baia de aracet asa cum se spunea pana acum! sina are rol de masa pentru aparat.

Se presara iarba, aparatul se tine la o distanta de 5mm - > 1 cm de zona unde se presara iarba:



Alte imagini in care se poate vedea rezultatul gasiti aici

Rog pe Ionut sa completeze daca e cazul.
 
Cea mai mare discutie in jurul aplicatorului este cum se foloseste corect crocodilul.
Din pacate manualul cu care vine nu face absolut nici o referire la el iar pe net am gasit putine lucruri.
Cele doua variante ar fi:

- se infinge un cui (surub) in zona cu aracet iar crocodilul se prinde de cui pentru a incarca eletrostatic zona
- crocodilul se leaga de sina pentru a fi folosit pe post de masa

Azi am incercat cu sina iar apartul parea ca isi face perfect treaba. Ca si o paranteze am remarcat ca conteaza foarte mult si fibra de iarba folosita. Cea wild grass se aplica mult mai bine pentru ca firul este mult mai gros si mai tare, ce cand cea de 2.5 mm e mai greu sa cada toata in picioare (si din cauza sitei de la aparat)

Dar , de ce am folosit a doua varianta si nu prima ? Pentru ca am vazut un document pdf cu o diorama facuta de Noch pentru Maerklin, deci document oficial Noch in care aparea urmatoarea poza:

 
teoretic se foloseste cuiul, practic se foloseste orice element metalic care nu rugineste la contact cu aracetul de pe diorama...

in vremurile de inceput ale aplicatoarelor, cand exista doar cel de la Heki la 1000DM, Bernhard Stein punea si el cuiul pe sinele Maerklin K...
 
Sincer la urma urmei nu prea am vazut diferenta, orice faceam cu crocodilul (il lasam in aer, legat de sina, sau cui in aracet) cam tot acelasi era rezultatul. Mult mai mult conteaza iarba folosita. Precum spuneam wild grass se foloseste mult mai bine pentru ca e firul mai gros si in plus nu cade asa multa deodata prin sita.
Cea de 2.5 mm are firul prea subtire si cade prin gratarul sitei prea multa o data ca sa mai stea si in picioare. Cred ca pentru cea de 2.5 trebuie sita mai deasa.
 
Salve,
Pina in acest moment mie(si sint convins ca si altora) imi este foarte neclar principiul de functionare al aparatului.
Rog pe aceasta cale pe cei mai bine pregatiti la fizica decit mine sa scrie o explicatie a modului de functionare.Astfel ne vom da seama unde si DE CE vom lega crocodilul.
Multumesc,
sandy
 
Salut!

Functionarea e simpla: cu ajutorul acestui aparat tot ce se intampla este ca se incarca electrostatic suprafata pe care vreti sa creati iarba. Deci nu conteaza cum prindeti crocodilul, important este sa fie cat mai aproape dezona de lucru. Daca ar fi sa explicam fizic ne-ar lua mult timp. Principalul este ca sa nu faca masa firul ca atunci intentia aparatului de a incarca electrostatic diorama se risipeste prin contactul cu solul.

P.S. Am vazut si poze unde se lucrea cu crocodilul prins de un ac foarte aproape de zona de lucru, chiar pe un ambalaj noch daca nu ma insel.
 
Gabi,
Tot nu am aflat raspunsul la intrebare.Cred ca un fizician experimentat(MMMMMPPPPUUUUUU,unde esti?) ne-ar putea explica modul clar de functionare si atunci am sti sa ne jucam cu aparatul :lol:
Eu personal daca nu stiu care e modul de functionare a unei chestii nu pot sa lucrez cu ea,nestiindu-i principiul.Hai sa mai incercam!
s