LDGE GM [HGD-MTB Cehia]

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

AdyAero

Well-Known Member
Trenulist
9 Septembrie 2008
598
369
42
Bucuresti
LOCATION
Bucuresti
Modelul locomotivei LDE GM este produs de MTB Cehia exclusiv pentru HGD.ro in mai multe variante. Eu am achizitionat varianta inmatriculata 640-957-2 (epoca VI conform site-ului) cu deocodor cu sunet ESU.
Descrierea modelului
LDE GM 10.JPGLDE GM 11.JPGLDE GM 12.JPGLDE GM 13.JPG
Forma cutiei pare corecta din cate pot eu sa imi dau seama cu majoritatea detaliilor reprezentate.
Pe acoperis se gasesc o serie de piese mici turnate in plastic dar care au retasuri (goluri formate la turnare prin contractia materialului, se pot evita printr-o proiectare corecta).
Grilela de evacuare a fumului este realizata din piesa fotodecupata, de asemenea mai sunt prezente 2 piese fotodecupate pe cele 2 cutii asezate la capetele locomotivei (instalatia de incalzire probabil?).
O serie de conducte care se gasesc sub cutia locomotivei nu sunt reprezentate, ele sunt foarte vizibile la locomotivele care au trecut recent prin RK, vedeti poza (elementele vopsite cu galben si rosu, vane si conducte)
LDE GM 23.jpg
Pe lateral se gasesc doar inscriptiile CFR si seria conform numerotarii UIC dar nimic altceva. In mod normal aici trebuiau sa fie si inscriptii referitoare la datele tehnice dar ele lipsesc.
 
Ultima editare:
LDE GM 14.JPGLDE GM 15.JPGLDE GM 16.JPG
Rotile nu au bandajele vopsite in alb asa cum am vazut ca au GMurile.
Barele de pe fata locomotivei sunt metalice aplicate dar sunt 2 bucati verticale si una orizontala in timp ce in realitate este o singura bara in forma de U. Farurilor le lipsesc din pacate detaliile mastilor.
Ca piese trebuie montate stergatoarele, goarnele, carligul si cateva furtune. Sunt cate 2 rame negre si 2 argintii de accesorii in set asadar raman si ceva piese de rezerva. Goarnele potrivite imi par cele argintii ca dimensiune dar cred ca trebuiau in schimb sa fie de culoare neagra asdar le voi vopsi la montaj.
LDE GM 18.JPG
Pe pluguri stanga-dreapta (imediat sub tampoane) lipsesc niste elemente (nu le cunosc functia din pacate). Modelul a venit doar cu pluguri cu gol pentru cupla gata montate, cine doreste un model pentru expozitie cu toate furtunasele montate trebuie sa astupe cumva acest gol sau sa monteze alte pluguri.

Tampoanele sunt destul de finute dar le lipsesc nervurile de intarire si nu au vopsite dungile albe pe lateral.
Usile de acces in cabine trebuie sa aiba rama argintie (aluminiu) dar ele sunt vopsite cu negru.
Interiorul este vopsit verde caracteristic dar fara multe detalii. Daca imi amintesc bine nu exista scaun pentru mecanic. Din pacate camera nu mi-a permis sa pozez interiorul dar poate voi desface modelul pe viitor.
 
Ultima editare:
Functionarea modelului

Modelul este OK ca rulaj fizic, decodorul ESU isi face treaba dar trebuie sa imi bag nasul putin din CV, locomotiva are un comportament prea realist la franare care este destul de lunga si riscati sa ratati oprirea la punct sau sa dati peste alta garnitura.

In timpul rodajului (cate 10 minute in fiecare sens la viteza medie) si 10 minute dupa rodaj locomotiva a fost silentioasa dar apoi la viteze mai mari a inceput sa se auda un vajait (chiar si cu sunetul pornit se poate distinge). Sunt curios daca este "normal" sau am nimerit un angrenaj sau motor cu ceva defect.

Farurile sunt cu LED-uri bicolore dar mi se par putin cam slabe. Iluminatul in cabina se face odata cu farurile de sus care au un ghid de lumina. Intrucat prin ferestre pot vedea in interior angrenajele modelului (deci sala masinilor nu este reprezentata) nu exista nici iluminat in sala masinilor :rolleyes:
 
Similitudinile cu modelul real

Am reusit sa gasesc poze cu modelul real atat cu numerotarea veche cat si cu numerotarea UIC (pe forum-ul Metrou Usor. Daca autorii respectivelor poze nu sunt de acord cu repostarea lor aici le voi sterge, nu am cont pe forum si nu am incercat sa ii contactez.)
LDE GM 21.jpgLDE GM 22.jpg
Locomotiva reala are o serie de particularitati care nu se gasesc si pe model si anume:
Priza de conexiune de pe botul locomotivei este vopsita alb in realitate
Mastile farurilor superioare (faza lunga) sunt vopsite cu rosu in realitate
Mastile faurilor inferioare sunt vopsite cu alb in realitate
Barele de pe fata locomotivei sunt vopsite cu alb in realitate
Flansa de pe plug pentru carlig este vopsita cu alb in realitate
Lateralele plugului si partea de jos a cutiei au niste dungi albe in realitate
Cutia de pe mijlocul locomotivei este vopsita cu albastru in realitate, nu cu gri ca pe model.

Este atat de particular vopsita aceasta locomotiva incat ma intreb de ce nu a fost ales alta masina care sa fie reprezentata si care sa nu aiba atatea abateri fata de realiate!
Inca inainte de cumparare am vazut ca nu respecta mai multe detalii de vopsire dar am cumparat-o cu gandul de a o aduce cat mai aproape de realitate.
Tot pe https://forum.metrouusor.com/viewtopic.php?f=236&t=746&start=504#p314364 am citit insa ca si aceasta locomotiva va intra in RK deci este posibil sa fie "armonizata" ca schema de vopsire cu celelalte. Voi astepta asadar o perioada de timp sa vad ce se va alege de ea si apoi ma voi hotari ce modificari sa ii aduc.

Deocamdata am achizitionat un set de tampoane din alpaca sa le schimb pe cele de pe model (acestea au nervurile de intarire).
LDE GM 17.JPG

Concluzii
Un model reprezentativ CFR dar care are ceva lacune de detaliere si de vopsire/documentare ceea ce aduce mai mult spre gama hobby ca aspect dar pe o mecanica de model avansat (motor cu volanta, pregatire pentru sunet, mufa Plux22, mecanica este probabil identica cu cea de la 060-DA tot de la MTB).
Pretul insa este cam maricel pentru ce ofera (scuzat poate de faptul ca este o serie mica - cateva sute de bucati), insa daca tineti neaparat sa il cumparat faceti-o acum, cine stie daca se va reedita.
 
Ultima editare:
Greu multumesti lumea :))), m-am chinuit sa ii fac comportamentu cat mai realist si acu se doreste sa se franeze cat mai repede........
 
Comportamentul este OK, doar ca pe dioramele mici (sau circuitele pe covor cum este cazul la mine :() trebuie atentie;)
 
si anunturile sunt autentice direct din reteaua CFR
 
Proiect nou autentic de sunet ptr LDEGM inregistrat prin bunavointa celor din CFR in depou Arad. Am pus inclusiv sunetul de sonerie avertizare motor oprit si este activ butonul pe bord 'functionare' locomotiva. De asemenea tot la pornire este activa si avertizarea sonora din sala masinilor. A fost inregistrat cu 3 microfoane deodata: 1 sala masinilor si 2 pe laterale.





To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

View: https://www.youtube.com/watch?v=HtZT9U_LPXU
 
  • Like
Reacții: cornelTT