z21 + Roco 10808 + rocrail

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

ok74v

Member
15 Ianuarie 2015
20
0
Bucuresti
LOCATION
Bucuresti
Buna seara si la multi ani !

Sunt mai incepator in ale trenuitului si doresc sa imi construiesc prima mea diorama. Dupa multe cautari pe net am inteles in mare cu ce se mananca "digitalizarea" si am decis ca diorama mea sa nu fie in analog ci in digital daca o tot fac . In cazul in care porneam pe analog si ulterior doream sa trec in digital era mult mai complicat si costuri si munca si etc... asa ca am zis sa fac de la inceput in digital.... si de aici incep nelamuririle :D
Am achizitionat un StarSet cu centrala z21 (alba) pentru care am achizitionat ulterior Roco 10814 (pentru a debloca centrala si pentru a putea folosi tableta) . Am mers pe sinele Roco GeoLine care au venit in StartSet (am mai avut un start tot de la roco tot cu GeoLine si am zis ca daca tot am o gramada de sine sa merg in aceasta directire) si ca sa fie treaba treaba am cumparat pentru fiecare macaz Roco 61195 + Roco 61196 ca sa pot actiona macazele (mi-a placut f mult ideea de a incorpora motorul de macaz si decodorul direct sub sina fara alte fire suplimentare si alimentari) Totul bine si frumos pana aici am inteles ce am de facut....
Dupa mai multe cautari pe google m-am interesat ce as putea sa fac pentru automatizarea semafoarelor..... lupta grea :D multe scheme... multe idei.... In cele din urma am stat de vorba cu Domnul de la care cumpar eu trenulete si mi-a dat o idee care mi-a placut si care era simpla de aplicat. Am cumparat decodoare de functii FD Basic, tOm care mi sau parut foarte ok si simplu de montat... pe acelasi principiu micute si care le alimentez direct din sina/ centrala.
DIn cauza ca inca nu am spatiul pentru construirea dioramei si pentru ca mai am de asteptat, am continuat sa ma gandesc la planul de bataie si la achizitionarea componentelor. In cautarile mele pe net am aflat si de modul de feedback si BOD si toata nebunia... Asta a fost pentru mine cireasa de pe tort , am cautat sa vad ce module exista si care sunt compatibile..... Dupa ore multe de citit forumuri si youtube am decis sa merg pe modulele de la Roco 10808 , pe care am si reusit sa le cumpar.
De aici incep problemele mele existentiale ! Nu stiu exact cum este corect sa imi segmentez traseul.... Si mai ales ce mama naibi fac la macaze ?.. Se considera si acela un segment ?! Daca da cum trebuie sa leg accel detector pe acea sectiune avand in vedere ca decodorul de maca + mototul de macaz se alimenteaza direct din sina ? Acceiasi problema o am si pentru semafoare care au decodoare de functii de la tom si care de asemenea se vor alimenta direct din sina \ segment. Logica mea imi spune ca acest detector Roco 10808 citeste pe segmente unde are un "consumator " ca sa zic asa. In acest caz eu pot avea mai multi consumatori pe accel segment ?!! (decodorul de macaz + decodorul locomotivei + decodorul de functii pentru iluminat vagoane de calarori + decodor de functii pentru semafor ) Daca da cum trebuie sa fac mai exact legaturile ?....
Pentru toata aceasta nebunie o sa vreau sa folosesc aplicatia RocRail si uneori sa ma joc de pe tableta..

Va rog daca pote cineva sa imi explice putin cum stau lucrurile...
Mai jos o sa pun poze cu traseul pe care l-am gandit (si pentru care am deja toate piesele )
 

Atașamente

  • 00.jpg
    00.jpg
    2,3 KB · Vizualizări: 314
ok74v post_id=164839 time=1515443459 user_id=6792 a spus:
Va rog daca pote cineva sa imi explice putin cum stau lucrurile...
Mai jos o sa pun poze cu traseul pe care l-am gandit (si pentru care am deja toate piesele )

Salut,

Si eu sunt posesor de diorama cu Roco GeoLine in digital, senzori etc. Nu am z21 si nici module Roco pt track occupancy - pentru senzori am mers pe variantele mai low-cost de la tOm (BOD-uri pe bus S88n), iar centrala mea e un Roco 10764 cu Multimaus si pe slave o interfata xpressNet-USB catre Rocrail.
Cateva din fazele preliminare ale constructiei aici: https://forum.lokomotiv.ro/viewtopic.php?f=67&t=13973&p=162751&hilit=SSL#p162751

Despre blocuri: pe scurt, oricare segment de linie unde vrei sa opresti un tren e un bloc. Macazele nu sunt parte din blocuri, sunt separate. Blocurile trebuie gandite astfel incat sa-ti incapa fizic cel mai lung tren in ele (plus o margine).
Senzori: Rocrail recomanda ca fiecare bloc sa aiba un minim absolut de 2 senzori de track occupancy, unul pt "enter" altul pt "in". Implementarile serioase cu redundantza merg pana la 5 senzori pe bloc, cu diverse utilizari pt fiecare senzor. Eu am 2 sau 3 senzori pe fiecare bloc pe diorama mea, si nu simt nevoia de mai multi. Avand si blocuri relativ scurte, e nepractic sa am mai mult de 3 senzori.

Acum, fiecare senzor necesita un segment de linie decuplat electric - asta se face schimband papucii sinelor respective cu unii de plastic (se gasesc pt GeoLine). Pe un bloc dat, bucata de sina dintre senzorii de "enter" si "in" se leaga la polaritatea respectivei sine (laolalta cu macazele). BTW, intreruperea sinei pt senzori se face intotdeauna pe aceeasi parte a sinei, nu pe ambele sine. Eu folosesc "sina din interiorul ovalului" pt senzori, cea "din exterior" fiind continua si neintrerupta.
O sa revin cu o poza cu segmentarea mea pe module + alocare senzori, diseara cand ajung acasa.

In functie de solutia de senzori folosita, poate fi necesar sa-ti cumperi si un 'modul' de egalizare a tensiunii -- e cazul pt senzorii BOD de la tOm, iar modulul este de fapt o pereche de diode montate antiparalel. Nu stiu daca la modulul tau Roco 10808 e necesar asa ceva -- vezi manualul respectiv.

Pentru inceput cam asta, foarte pe scurt.

[LE] Schema sinelor, cu segmentele ce au senzori: https://flic.kr/p/FcRNjf
Tot ce e rosu sau albastru in schema e un segment de sina care e izolat electric (pe "sina din interior") la ambele capete cu papuci de plastic. Senzorii corespunzatori sunt denumiti OSxx.

Spor,
SSL
 
Salut ,

Multumesc pentru raspuns . Nu stiu cat este de corect ... dar eu cam asa mi-am gandit planul ...
Acum tu zici ca pe fiecare segment trebuie sa pun 2 sau 3 detectori ? Unul la intarea pe segmant si unul la iesire ?



Daca nu apare poza am pus link :
http://i346.photobucket.com/albums/p415/ok74v/Sectiuni%20-%202500X1250%20mm_zps1eglhque.jpg


Sectiunile cu verde - zona garii
Sectiunile cu mov - zona industriala
sectiunile cu portocaliu - zona de manevre
 
Salut,

E ok ca in desen, cu mentiunea ca ar fi bine si segmentele curbe dintre macazele curbe si cele drepte sa le definesti fiecare ca blocuri, si ele cu 1+1 senzori fiecare. Daca lasi curbele fara blocuri, trenul iti va pleca din "gara de jos" doar cand exista o linie libera si reachable in " gara de sus" , ceea ce reduce dinamica traficului pe diorama. Plus ca in caz de avarii sau daca iti apare ceva neprevazut in zona de curbe (shadow train etc), detectia "neprevazutului electric" nu e posibila decat daca curbele sunt fiecare definite ca un bloc si au senzorii aferenti.

Da, senzorii de ocupare se pun la fiecare capat al blocurilor, in lungime de minim un segment de dreapta (sau curba, depinde de bloc). Teoria zice ca ar trebui sa faci segmentele de sina pe care pui senzori (deci capetele blocurilor) de lungime egala cu distanta de franare a celei mai lente locomotive, la viteza maxima de rulare pe care o definesti pt acel bloc (sigur, <Vmax). Dar practica si limitarile in spatiu la H0 duc la folosirea unui segment de dreapta (G185 sau G200 pt drepte) pentru fiecare senzor, si e suficient asa. Presupun ca nu vrei sa rulezi la viteze peste 80% din Vmax.

Pentru liniile moarte se poate, in teorie, elimina senzorul din capatul fizic al liniei - astfel ramai cu un singur senzor pe acel bloc, la intrarea in linia moarta, dinspre macaz. Rocrail permite definirea evenimentului de "in" pe un timer configurabil, ce porneste pe evenimentul de " enter". Adica la x ms de la enter (durata timerului), rocrail presupune ca trenul ti-a intrat complet pe linia moarta, deci isi triggereaza singur evenimentul de "enter". In practica, feature-ul asta e instabil si imprecis, si nici cei de la rocrail nu-l recomanda a fi folosit in general. Eu am incercat asa ceva pe o linie terminus si am renuntat rapid -- timerul trebuie configurat in stransa relatie cu viteza de deplasare prin bloc (ca sa incapa tot trenul pana apare evenimentul de " in" pe timer), iar asta e practic imposibil din cauza lungimilor trenurilor (diferite intre garnituri) si a setarilor de inertie la locomotive (diferite intre locomotive). Deci pe scurt, 2 senzori pe bloc si scapi de complicatii :)

Spor,
SSL
 
Complet de acord cu colegul SSL, cu exceptia numarului de senzori: pe diorama mea toate blocurile au numai un singur senzor!

Este intr-adevar ceva mai dificil de setat dar, cu o minutioasa reglare a timer-elor respective, precum si a inertiei locomotivelor, am obtinut in practica o precizie de oprire la semnal de +/- 1cm. (si aceasta datorata in primul rand ratei de refresh a centralei si mai putin lag-ului sistemului) Sistemul s-a dovedit extrem de stabil, mai ales daca rulezi Rocrail sub Linux.
 
Salut,

Multumesc pentru raspunsuri
Din ce am inteles eu schema va arata asa :



Daca nu merge imaginea am pus link:

http://i346.photobucket.com/albums/p415/ok74v/segmentare_zpsopg5vnih.jpg

Practic fiecare culoare reprezinta un segment de sina

Cu alte cuvinte in planul meu am segmente peste tot mai putin pe macaze. Asta inseamna ca segmentele vor fi alimentatr din Roco 10808 iar macazele separat direct din centrala ( asa probabil voi proceda si cu semafoarele vor fi alimentate direct din centrala ) si astfel elimin problema mea cu alimentarea decodoarelor de macaze si semafoare
 
Salut,

Cred ca poti omite curbele de jos, adiacente blocurilor verzi - poti fie sa le faci parte din blocurile verzi, fie le poti lasa alimentate permanent ca pe macazuri.
Daca le lasi ca blocuri, imi par cam scurte pt a avea vreo utilitate.

Corect in ce priveste decodoarele de macazuri si semafoare - raman alimentate permanent.

Spor,
SSL
 
SSL are dreptate, blocurile galbene de jos nu te ajuta cu nimic: sunt doar o prelungire logica a celor verzi.

In plus, blocurile galbene de sus pot fi reduse la lungimea unui singur segment de sina; banuiesc ca nu intentionezi sa stationezi trenuri pe ele, ci doar sa detecteze trecerea unui tren in drum spre unul dintre blocurile verzi, portocalii sau mov.
 
Buna seara ,

Am refacut segmentele conform indicatiilor. Forma finala si cea mai ok ar fi aceasta:



Daca nu merge poza am pus link :

http://i346.photobucket.com/albums/p415/ok74v/Segmentare%20finala_zpsoahmyq74.jpg

Si ar fi la fix ca am 4 detectoare Roco 10808 fiecare avand 8 iesiri adica un total de 32 ....Adica pentru fiecare segment in parte pot pune cate 2 "senzori" ...
Ce spuneti e ok asa?
 
Buna seara ,

Am revenit :D cu ceva nelamuriri :)))
- Acum senzorii de pe un segment unde se monteaza cel mai corect primul exact unde incepe segmentul si al 2 -lea fix in punctul unde se termina segmentul ? Sau la o anumita distanta ? ....
Intreb asta pentru ca ma gandesc daca tot sunt utilizator de sina Roco GeoLine sa fac alimentarea segmentelor cu senzori sau fara, sa folosesc ROCO 61190 ...Ideea este ca acceste contacte ating sina respectiva in 2 puncte pe fiecare sina afecteaza asta cu ceva ?
- Situatia nr 2 , ok am stabilit ca pe fiecare sectiune se vor pune 2 senzori ,la randul lor acea portiune trebuie si ea ? sau acei 2 senzori se vor aplica pe o bucata de sina ce nu necesita sa mai fie intrerupta ?

Poate sunt obositor dar sunt incepator si vreau sa inteleg cum stau lucurile .... uneori intreb si de 2 x :D :D :D decat sa fac o boacana (ma camdoare sufletul cand ma gandesc cat au costat "jucariile" )

Multumesc
O seara buna
 

Atașamente

  • 2594.jpg
    2594.jpg
    2 KB · Vizualizări: 66
  • geo1fig3-4.jpg
    geo1fig3-4.jpg
    2,8 KB · Vizualizări: 71
Cam asa arata alimentare pentru cine nu intelege la ce ma refer
 

Atașamente

  • 2016.1119 - Fitting Roco track feed to J-TTT - 30.04.16.jpg
    2016.1119 - Fitting Roco track feed to J-TTT - 30.04.16.jpg
    7,2 KB · Vizualizări: 63
Pai blocul incepe si se termina cu un segment izolat cu senzor, deci la capete. Cu toate astea, lungimea (inspre interiorul blocului) fiecarui segment cu senzor poate fi arbitrara, adica poate si sa contina mai multe bucati de sina GeoLine.
"La carte" (rocrail, cred?) zice ca intr-un bloc trebuie sa ai un segment alimentat tot timpul, flancat de 2 segmente cu senzori. Adica sa nu dai cu trenul dintr-un segment cu senzor in altul. Asta tine mai degraba de cum e facuta detectia pe senzorul ala, as zice. Daca ai debouncing decent la senzori (cazul BOD-urilor de la tOm, pe protocol s88n), poti pune linistit senzori in segmente adiacente, ca n-o sa o ia razna detectia. Vezi ce recomanda manualul de 10808 pe tema asta.

Acum, alimentarea cu 61190: mi se pare o varianta "super-nemteasca" de alimentat senzorii, dar si costisitoare la cati senzori vrei sa-ti pui. Nu-i problema ca "inteapa" fiecare sina in 2 puncte. Doar ai grija sa conectezi la 10808 firul corect si foloseste cose izolatoare Roco 61192.
Eu am folosit un singur 61190 pe toata diorama (mi-a venit cu un start-set), iar pt restul am cositorit direct firele pe spatele sinelor. GeoLine sunt foarte faine pt ca au gauri in plasticul terasamentului, sub sine, intre traverse. Acolo numai bine te poti lipi cu fire. Trebuie sa fii un pic atent la lipit, sa nu topesti plasticul terasamentului.
Ca tot suntem la capitolul electrice: nu exista prea multe conexiuni electrice. Iti recomand cu maxima caldura sa folosesti cat la multe alimentari la sine, practic cat te tin nervii sa lipesti cu letconul fire de sina, pe ambele sine. Pentru segmentele cu senzori nu e nevoie sa folosesti redundanta, dar pe restul e foarte util in special in timp sau la variatii de temperatura (iarna-vara). In digital, alimentarile multiple te ajuta si la pastrarea integritatii semnalului DCC peste tot pe diorama.
Despre a doua intrebare, vezi manualul 10808-ului, pagina 13 (https://www.roco.cc/uploads/service/downloads/8010808920.pdf). Banuiesc ca vei merge pe varianta cu detectie de curent. Solutia cu relee reed nu ti-o recomand (limitari in dinamica, necesita magneti pe trenuri etc -- mai multe detalii prin forum).
Tot pe tema asta, poti gasi ilustrari mai clare aici: http://usuaris.tinet.cat/fmco/download/Introduccion_al_control_ordenador_Firatren_2014.pdf.
ok74v post_id=164918 time=1516127602 user_id=6792 a spus:
Poate sunt obositor dar sunt incepator si vreau sa inteleg cum stau lucurile .... uneori intreb si de 2 x :D :D :D decat sa fac o boacana (ma camdoare sufletul cand ma gandesc cat au costat "jucariile" )
Nu-ti fa probleme pe tema asta. Iti recomand cu maxima caldura si restul sectiunilor din forum, unde poti gasi raspunsuri la majoritatea intrebarilor pe care le ai, precum si la cele pe care nu stiai ca le ai :) Eu am citit asiduu vreo 2 ani articolele din forum.
In orice caz, astept cu nerabdare intrebarile filozofico-existentiale ce vor aparea cand te afunzi mai serios in rocrail :D

Spor,
SSL