Salut

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

anvo5555

Well-Known Member
Trenulist
21 Februarie 2016
371
457
Bucuresti
LOCATION
Bucuresti
Dupa multi (chiar foarte multi) ani de "pauza" (adica departe de trenulete), am luat decizia de a reincepe de la 0 (practic). Aventura a inceput cu mai mult de 30 ani in urma, odata cu primul set Hornby compus dintr-o locomotiva si 3 vagoane de calatori care au circulat in UK la inceputul secolului trecut. Inca am variatorul de viteza si sens si functioneaza ireprosabil (din pacate atat a ramas din acel set). Au urmat 2 seturi Piko Junior, dupa care am trecut la scara TT (toti prietenii mei de atunci aveau trenulete "pe 12", eu aveam "pe 16"). A trecut si vremea lor, tot materialul TT avand acum alti stapani.
Cand am vizitat anul trecut expozitia din gara Sinaia, un "declic" m-a facut sa ma gandesc din nou la modul serios sa realizez o diorama. Din pacate, timpul si banii sunt cel mai mari inamici, asa ca voi avansa destul de lent. Mai am multe de invatat si probabil va voi stresa cu anumite intrebari.Am citit despre experientele voastre mai mult sau mai putin placute si pe masura ce trece timpul le voi impartasi si eu pe ale mele.
Deocamdata "arsenalul" e la minim: o statie digitala ROCO Lokmaus2 (pentru initiere in digital mi se pare un punct bun de start) cu centrala 10764 si traf de 50 VA ( 10725, greu si zdravan), cateva sine din seria PIKO Hobby de acum multi ani (sunt aceleasi cu sinele Mehano din prezent, made in Slovenia, dar nu am avut probleme de rulare sau de alimentare) si un ICE2 Rocco digital (63088 - versiunea digitala din fabrica) care a ajuns la mine de cateva zile.
Initial voi incerca sa "compun" 2 sau 3 garnituri de calatori (epoca V, VI) si o garnitura de marfa, urmand ca ulterior sa ajung si la ep. IV, III, II. Da, imi plac trenurile moderne, iar ICE e pe creier de multi ani, recunosc...
Nu deschid un topic separat (inca), asa ca voi posta aici primele impresii legate de ICE2 (cod 63088) Roco. Isi merita banii din plin. Nivelul de detaliere e multumitor (altfel nici nu prea are cum sa fie la un tren pentru care coeficientul aerodinamic e important in exploatare). Fiind un model scara 1:100, ma temeam ca va arata rau pe sine, dar nu a fost asa. Vagonul restaurant nu are interiorul amenajat, asa ca in viitor ma voi ocupa de "problema". Ca o paranteza, vagoanele pentru completare (cl. I si II), care se achizitioneaza separat, au interiorul amenajat. Locomotiva este foarte grea si nu are nici o problema la viteza maxima - e un mic tanc pe sine. Trenul a venit cu doua decodoare montate din fabrica, unul in locomotiva si un decodor de functii (pentru lumini) in vagonul cu post de conducere din capatul opus al trenului.
Ruleaza fara absolut nici o problema, nu au fost nici un fel de probleme la "instalare" - mai exact, l-am pus pe sine (am incropit un circuit virajat pentru rodaj), am pornit centrala, i-am aprins luminile si i-am facut rodajul, care a constat in reprize de 5-6 minute rulare pe fiecare sens, urmat de intoarcerea trenului pe sine si alte 5-6 minute de rulare. Am repetat procedura dupa o pauza de aproximativ o ora (a trebuit sa plec). La fiecare repriza de rulaj, cresterea de viteza s-a facut progresiv. Dupa rodaj, am modificat circuitul si am folosit niste sine mai vechi din care cateva erau chiar putin indoite. Nici o problema la rulare, din nou.
Urmatoarele achizitii vor fi (nu neaparat in aceasta ordine) un ulei de mecanisme fine (Roco, Fleischmann, Piko - conform instructiunilor primite, se pare ca la aproximativ 30 ore de rulare se recomanda o gresare), vagon cl. I si/sau cl. II (completare pentru garnitura) si un set nou de sine (A-gleis sau Geoline - deocamdata sunt in documentare in ceea ce priveste diorama, care va fi modulara - deh, spatiul sau mai exact lipsa lui).
Voi face si poze, pe parcurs.
PS: Fiind primul meu "review" in ceea ce priveste un tren (real sau model la scara), va rog sa nu dati cu pietre (daca dati, atunci va rog sa folositi pietre mai mici)

Numai bine
Andrei
 
Bine ai venit!
Poti pune intrebari fara sa te gandesti ca ne stresezi.
Un ICE 1 cu locomotiva f.grea am vazut la diorama de la Sinaia. Faceam testele cu ea, dupa ce diorama a fost adusa de la Brasov.