Pusul pietrisului.

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

Florinn

Administrator
Membru personal
Super Moderator
Trenulist
17 Ianuarie 2006
5.547
16
Cluj Napoca / Bucuresti
www.trains-addicted.ro
WEBSITE
http://www.trains-addicted.ro
YAHOO
bogdannf
LOCATION
Cluj Napoca / Bucuresti
Desi nu sunt expert fac aici o mica prezentare a modului meu de a pune pietris pe linii pentru ca am vazut la diverse subiecte ca lumea se intreaba cum.

Se punea problema sa pun pietris pe o portiune de 1.5 m pe diorama de la Cluj.

Am inceput prin a curata terenul de-a lungul liniilor. Liniile sunt asezate pe burete noch dar si pe un strat de pluta de 2 mm.



Intr-un borcan am preparat pietris folosind 1 punga de pietris noch gri la care am adaugat foarte putin (se vede in varful borcanului) pietris noch crem si putin prietris gri de N. Am folosit pietris gri pentru ca este o magistrala principala si teoretic mai intretinuta.



Rezultatul amestecului:



Ustensilele necesarepentru asezatul pietrisului, un recipient cu o gaura pentru turnat, o pensula mare si una mica:



Se incepe prin asezatul pietrisului de-a lungul liniei, pe margini:



Cu pensula groasa se da forma primara a prismei de pietrish, si se curata pietrisul aflat deasupra traverselor:



Se adauga deasupra, in special pe traverse cat de aproape de linie f putin pietris N, acesta are rolul de a unple golul care exista pe alocuri intre traverse/linie si pietris:



Pietrisul N este imprastiat apoi intre traverse cu pensula mica si tot cu aceasta se loveste in sina f usor astfel incat pietrisul se aseaza de la sine si se inlatura de pe traverse, atentie sa nu exagerati cu pietrisul N, altfel sina va arata ca si cum ar sta in nisip:



Se da forma finala a prismei de pietris folosind pensula mica.



Sina inaintea adaugarii pietrisului N:



Asa arata pietrisul la finalizare, comparati cu imaginea de dinintea asezatului pietrisului N.



Intr-un "pulverizator" precum cel din imagine se pune apa cu putin detergent, puteti lua de exemplu un pulverizator gol de la solutie de curatat geamul.



Se stropesc sinele de la distanta astfel incat peitrisul sa fie foarte bine umezit dar nu miscat.



Se pune apoi pe toata suprafata pietrisului solutie 50% apa - 50% aracet.
Propun folosirea aracetului Moment de parket, este de calitate maxima, rezistent la apa si transparent la uscare.

Pentru pusul aracetul se pot folosi dupa nevoi diverse unelte, eu le folosesc pe cele din imagine, siringa doar pentru zone greu accesibile.



Asa arata linia inmuiata cu solutie de aracet, nu va panicati, culoarea alba dispare pana a doua zi:



Voi completa zilele urmatoare, articolul, cu poze dupa uscare.

Despre cum trebuie sa arate prisma de balast puteti vedea aici
 
Pietrisul s-a uscat cam dupa 36 ore si arata cam asa:



Pe anumite zone am pus si pietris crem, aici trebuiesc combinate mai multe feluri de pietris, in general pietrisul crem este mai vechi, deci pietrele au timp sa capete diverse nuante.

Cum am combinat pietrisul pentru a obtine varianta finala:



80% pietris crem de la noch, apoi in proportii mici, 3-4%, celelalte, pietris gri noch, pietris rosu Busch, si inca 2 variante de pietris crem/maro tot de la Busch

Rezultatul:



din pacate nu se vad corect culorile din cauza blitzului aparatului foto.

Cateva poze fara blitz (nici asa nu au iesit culorile reale din cauza luminii calde a becurilor):



 
Intr-un "pulverizator" precum cel din imagine se pune apa cu putin detergent, puteti lua de exemplu un pulverizator gol de la solutie de curatat geamul.

Foarte bine detaliata lucrarea.Spune-mi te rog de ce a trebuit sa umezesti cu apa si detergent?
 
Salut.

Raspunsul: pentru a rupe "legatura" apei din solutia de aracet. Apa are tendinta sa adere la ceea ce atinge (vezi fenomenul de "capilaritate"), daca nu umezesti pietrisul cu solutie de apa cu sapun (detergent) aracetul nu va patrunde in prisma de pietrish, va sta la suprafata.

Daca este pe aici un fizician care poate explica mai bine (@mpu), este invitatul meu ;).
 
Fara a fi expert in domeniu, cred ca estevorba despre un efect de amorsare, care se foloseste pentru un contact bun intre materiale cu proprietati chimice si de capilaritate diferite, dupa exemplul celor din constructii.
Astfel, la aplicarea unui material pe un substrat se foloseste o "interfata "sau amorsa, la fel pentru ca un material sa faca priza, se foloseste stropirea cu apa a substratului.
 
"picatura magica de detergent" (de vase) se pune in mai tot ce contine aracet,
astfel incat in timpul uscarii sa nu apara acele fisuri urate,adica "sparge" tensiunile care apar,fie in pietris,fie in ghips
etc...
 
Care ar fi diferenta d.p.d.v. estetic intre acest sistem de pietris si cel rola de la noch (rola de 5m)?
 
Salut,

dupa cum vezi chiar in prima poza, si aici s-a pornit de la rola Noch.

Care e diferenta? Pai daca lasi doar rola noch, fara sa completezi cu pietris, ai o linie cu terasament perfect, ca si scos din forma, pe toata lungimea traseului.

Asa ceva nu exista in realitate ! :).
 
Pentru cei care doresc si alte nuante de pietris decat cele standard care se gasesc la Noch, am descris mai jos un procedeu pentru a obtine terasament ruginit (precum cel din zona macazelor din gari).
LE1500KW a spus:
Salut!stie careva unde pot gasii acest pietris pentru terasament de aceasta culoare? :-|


ps.poza apartine lui "Sogard_2003" care sper sa nu se supere ca nu i-am zis :D

Intrucat este greu de crezut ca cineva ofera spre vanzare terasament exact de culoarea dorita, tot ce ramane de facut este sa-l vopsesti singur. Este foarte simplu: se ia un borcan de sticla cu capac, se umple 3 sferturi cu pietris bej sau gri de granulatia corespunzatoare si se toarna o picatura de vopsea email (gen Revell) si una de diluant, apoi se scutura continutul borcanului bine, pana la uniformizarea culorii tuturor granulelor. Daca este necesara o culoare mai intensa procedeul se repeta adaugand vopsea. Se lasa la uscat intr-un vas cu deschidere larga pana cand granulele nu mai adera unele de altele. Eu am folosit cake-case-uri de la CD-urile bulk.



Nu se poate da o reteta anume de dozare a vopselei avand in vedere ca nuanta de baza a pietrisului poate diferi de la caz la caz. Eu mi-am preparat cu aceasta metoda pietris in mai multe culori, dupa care le-am amestecat cam asa pentru a obtine culoarea ruginie-naturala a terasamentului (in special din zona macazeleor): 2 linguri nuanta cea mai inchisa (exact culoarea cafelei macinate)+ 1 lingura nuanta intermediara+ 1 lingura nuanta cea mai deschisa (culoarea boielei de ardei). Prin amestecare se obtine un mix cu variatie de nuanta de la granula la granula, exact ca in realitate, care arata foarte bine pe macheta.

Pentru portiunile de viteza am folosit mai mult terasament in nuante de gri + ocru, presarand de-a lungul sinelor foarte putine granule ruginii. Nu uitati sa vopsiti si sinele in culori de rugina, altfel combinatia terasament ruginit + sine sclipitoare nu va arata prea convingator :wink:
 
Interesant. Poti pune o poza cu rezultatul final (pietrishul aplicat pe o bucata de sina) ?
In plus de ce email ? Mie mi se pare ca ar merge mai bine cu vopsea aqua. Se poate dilua usor cu apa, nu se murdareste totul tare...
 
Am preferat vopseaua emailata din doua motive: in primul rand mi se pare mai imuna la tratamentele pe baza de apa care se administreaza ulterior terasamentului (pe cand vopselele acrilice tind sa se dizolve in apa si efectul de granulatie al culorii se atenueaza); in al doilea rand pietrisul pur si simplu se usuca mai repede dupa vopsire.

Atasez si cateva poze cu pietrisul vopsit proaspat aplicat; va rog sa tineti cont ca diorama mea se afla in plina faza de constructie si sa scuzati diversele chestii care apar in neregula pe acolo

 
Da, foarte corecta observatia cu emailul, nu m-am gandit la acest aspect (uite de ce e bine sa ceri si alte opinii inainte de a te apuca de treaba). Chiar daca revell aqua sunt relativ rezistente la apa e mai sigur cu email. Aviz la Vlad , care a folosit tempera care e si mai putin rezistenta la apa (nu sunt sigur ca prin fierbere s-a fixat vopseaua asa de bine)
Intr.adevar rezultatul final e grozav, pe mine unul m-ai convins. In schimb ceea ce vad eu in poze , este o diorama lucrata profesional si tare mi-ar placea sa vad o prezentare detaliata (daca cumva exista deja imi cer scuze)
 
:) Nu e o diorama lucrata profesional... mai am pana acolo, asta e doar prima mea incercare. Dar o lucrez extrem de incet, cu atentie la detalii, mai ales ca e pe N. Si pietrisul care e acum urmeaza sa fie mai fie finisat.

Prezentare detaliata o sa fac cand o termin, pana atunci, mai postez exemple din etapa in care ma aflu. Daca te uiti pe lista mea de mesaje de pana acum o sa vezi si daca vrei amanunte putem discuta :wink:
 
in zona macazelor,innegreste un pic terasamentul,asa cum sunt si in realitate.pe liniile din gara...mai o dara de ulei,mai o pata :wink:

dioarama arata foarte bine,mai ales ca este la scara N :aplauze:
 
Multumesc, inca nu am ajuns la partea cu innegrirea ca mai am o gramada de facut care asteapta... Innegrirea, manjirea cu unsori si motorina o voi face la sfarsit, odata cu partea de weathering, din pensula (presupun ca este un procedeu mai adecvat)
 
igzact!de aceea in zona macazelor nu prea mai conteaza culoarea terasamentului,dupa innnegrire nu se prea
mai cunoaste culoarea originala.