Programator decodoare

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"
Aaaaaaaaa. :D
In sfarsit te-am prins cu ceva ce nu sti! :D
Glumeam, nu te supara.
Multumesc mult pentru tot, mi-ai fost de un real ajutor. M-ai scos din bezna registrilor. :D
 
Dragi domni, va rog din suflet ajutati-ma. Am un programator de decodoare Lok Programmer de la ESU. Pana acum o perioada de vreme, am lucrat cu varianta de soft 2.6.6 de la ESU, ca program. Si pe windows vista si pe XP. Si functiona perfect. Intre timp softul si-a mai facut up-dateuri de la ESU, acum este 2.7.3. cu drivere up-datate, cu tot. Dar am mari probleme cu el, in sensul ca in momentul in care "citesc" un decodor ESU v3.5 nu mai vad sunetele care sunt scrise pe el. Daca vreau de exemplu sa modific doar un sunet de sirena sa zic, trebuie sa instalez totul, sa fac modificarile pe care le vreau si apoi sa le scriu in decodor. Daca inchid programul si-l repornesc, toate sunetele acelea din decodor, de la SOUND, nu le mai vad, patratele alea nu mai sunt colorate in albastru, sunt albe si fara niciun sunet. Nu stiu daca am explicat exact fenomenul, dar va rog din suflet ajutati-ma.
 
Daca aduci modificari unui proiect, este indicat sa il si salvezi cu un nume nou (eu de ex. folosesc adresa loc + numele ei: 01 Taurus, 02 Hercules, etc.).
Daca vreau sa modific ceva, deschid LokProgrammer-ul, incarc fisierul respectiv, fac modificarile necesare, il salvez, apoi il trimit prin cele 3 butoane la decodor:
-un buton care trimite toate CV-urile,
-unul care trimite toate sunetele,
-unul care trimite proprietatile sunetelor (volum, durata, repetitie, secventialitate...)

Daca modifici CV-uri este suficienta actualizarea lor prin primul buton; daca adaugi sau stergi sunete este necesara folosirea butoanelor 2 si 3; daca modifici numai volumul sau durata unui sunet poti folosi numai butonul 3.

Prin citirea unui decodor nu se pot citi decat CV-urile (nu si sunetele) indiferent de versiune. De aceea este bine sa ai cate un proiect salvat pt. fiecare locomotiva. Ca sa aduci modificari, incarci proiectul respectiv nu citesti decodorul.
 
Asa este, ai perfecta dreptate.
Dar, acum catava vreme, cand rulam cu vechea versiune 2.6.6, la citirea decodorului, cand dadeam la sound, acolo la sound schedule sau random sounds toate alea erau albastre, incarcat cu sunetele initiale. Si puteam modifica diverse sunete fara a fi nevoit sa incarc vreo schema (erau incarcate deja in decodor). Sau sa inteleg de la tine ca asta era un comportament anormal?
 
Eu am versiunea 2.7.2. Nu am habar de cum functiona 2.6.6. Oricum sunetele nu pot fi citite; este posibil ca versiunea 2.6.6 sa fi incarcat automat ultimul proiect folosit...
 
Multam mult. Dar ar mai fi o problema. Din cate stiu eu, tot de la tine parca, daca scri 8 in CV8 se reseteaza decodorul. Un fel de factory reset. Ei, la mine nu se intampla nimic.
 
LokProgrammer-ul are un buton special pt reset, care de fapt scrie 8 in CV8; este posibil ca sa nu te lase sa scrii direct in CV8. Dupa reset este necesara si deconetarea decodorului de la tensiune pt minim o sec.
 
Programatorul meu "home made" bazat pe NanoX+GenLI permite scrierea si citirea CV-urilor, dar nu si modificarea sunetelor. (de aceea am recurs si eu in cele din urma la LokProgrammer) :-|

Banuiesc ca cei de la ESU folosesc o tehnologie proprietara (nestandard) pt. transferul sunetelor catre decodor. (de altfel si citirea / scrierea CV-urilor se desfasoara ciudat - a se citi "rapid" - cu LokProgrammer)
Prin urmare nu cred ca se poate face un programator care sa poata transfera sunete, altfel decat prin "reverse engineering" adica spargerea tehnologiei ESU...
 
am un decodor HORNBY (Hornby 4 Function Locomotive Decoder) si problema principala pe care o am este ca functioneaza cu doar 14 viteze. din cite am inteles tot de aici de pe forum, decodorul s-ar putea reprograma pentru 28 de viteze. doresc aceasta programare (nu am cu ce sa o fac dar voi ruga pe cineva sa ma ajute) deoarece avind doar 14 viteze trecerea de la o treapta la alta de viteza pare destul de brusca. la 28 de viteze trecerea e mai putin sesizabila, ecartul dintre viteze fiind mai mic. ce parametrii trebuie schimbati ca sa trec acest tip de decodor la 28 de viteze?
sper ca meseriasii in domeniu sa imi dea o mina de ajutor.
multumesc!
 
Este necesar ca atat decodorul cat si centrala sa fie setate pe acelasi nr. de trepte de viteza: 14, 28 sau 128.

In cazul decodoarelor, responsabil este bitul 1 din CV29; ex.:
CV29=4 -> 14 trepte,
CV29=6 -> 28 sau 128 trepte, decodorul acceptand comenzi atat in 28 cat si in 128 (daca stie :D ).
Din manualul Hornby se pare ca este setat initial pe 28/128; verifica valoarea CV29 !

In plus, trebuie verificata si setarea centralei.
Pt. Roco Multimaus se seteaza MENU/SETTINGS/SPEEDSTEPS la valoarea dorita. Aceasta este setarea generala; in cazul in care exista locomotive ale caror decodoare nu inteleg setarea generala (de ex. 128), se poate programa o valoare specifica a speedsteps pt. fiecare adresa in parte. (de ex. 14) in MENU/LOCO/EDIT/"nume loc"/SS x, unde x este 14, 28 sau 128.
Astfel, cu centrala Roco se pot comanda simultan locomotive in 14, 28, sau 128 trepte.

Centrala Piko Digi1 foloseste numai 28 trepte.
 
multumesc pentru raspunsul prompt. sa fiu mai explicit.
am centrala PICO DIGI 1 si ciudat ca, la acest decodor, centrala vede doar 14 viteze. cum reactioneaza de fapt; apas o data - pleaca cu viteza 1, apas a doua oara si merge cu aceeasi viteza 1, apas a treia oara si accelereaza la viteza 2, apas a patra oara si nu reactioneaza, mergind cu viteza 2, apas a 5 - cea oara si merge cu viteza 3 si asa mai departe. practic decodorul comanda schimbarea de viteza doar din 2 in 2 apasari ale butonului telecomenzii. centrala insa receptioneaza fiecare apasare. celelalte locomotive digitalizate cu alte tipuri de decodoare se comporta normal cu aceasta centrala, unica pe care o am.