Istoria unei locomotive, CFR/CFF 7311

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

catalin

Well-Known Member
24 Aprilie 2007
2.885
105
Bucuresti
YAHOO
[email protected]
LOCATION
Bucuresti
In 2004 atrageam atentia cititorilor de pe forumul railwayfan ca in Muzeul de la Sibiu se afla o locomotiva cu abur care se preteaza a fi ceferizata cu un minim de efort. Cativa modelisti au aprofundat subiectul si astazi, cand fenonemnul "ceferizare" e altul, am vazut cateva modele reusite ale locomotivei reale 7311.

Din pacatem ce nu s-a schimbat in bine fata de 2004 anul in care am facut prima cercetare a locomotivei reale, este starea acesteia. Procesul de degradare al acestei "supravietuitoare" continua si sper ca aceasta locomotiva sa nu traiasca la un moment dat doar prin copiile miniaturale.

Astazi, 11 ani mai tarziu, ma intorc la subiectul 7311 incercand sa va prezint cat mai succint cu putinta toate informatiile relevante referitoare la aceasta masina. Sper ca aceste informatii sa fie de folos celor care isi doresc o macheta cat mai corect posibila. Despre ce model, al carui producator se preteaza cel mai bine la "schimbare" nu ma voi pronunta. Ii las pe cei in domeniu. Eu voi discuta despre modelul real, ce transformari a suferit in timp, informatii pe care le-am postat partial la diverse subiecte dar nicioda intr-un singur text.

In Romania au existat 2 locomotive 7311 (7311A si 7311B). Actuala 7311 este de fapt 7311A, produsa de Henchell (nr. 7680/1908).

Aceasta locomotiva a ajuns in Romania (de fapt inca Vechiul Regat) in contextul complicat al sfarsitului de an 1916. Ultima decada a acelui an surprinde calea ferata romana intr-un proces de retragere si autodistrugere din fata armatei germane ce parea de neoprit. Tot ce s-a putut retrage in Moldova s-a retras, ce nu se putea deplasa s-a distrus prin dinamitare sau incendiere astfel incat in mainile armatei germane sa ajunga cat mai putine elemente ce puteau sa fie folosite. Daca infrastructura a fost relativ repede redata in functiune de genistii germani (exceptie facand podul peste bratul Borcea din complexul de poduri Carol I) o problema reala era materialul rulant, inexistent sau distrus. Astfel in primavara lui 1917 incepe epopeea romaneasca a lui 7311A. In textul ce urmeaza o voi denumi doar 7311.

schita locomotivei T9.3, sau cum arata 7311 cand a ajuns in Romania:

sursa: revista Die Lokomotives 1914 pag. 202

1917-1919 : locomotiva este utilizata in aria de activitate a Directiei Militare Germane din Bucuresti, pastrandu-se exact in forma in care a venit din Germania, inclusiv numarul de parc. Ce s-a adaugat este inscriptia: "MED9 Bw-BUKAREST" cu vopsea alba pe buncarul de carbune , asa cum se vede in aceasta imagine cu un alt T9.3 stationat in Romania:

T9.3 neindetificat in statia Ramnicul Sarat langa personalul german al statiei. Pe buncarul de carbune se observa inscriptia de care discutam mai sus dar si estacada de lemn pe care se facea incarcarea locomotivei cu ajutorul unor cosuri de nuiele. Datorita spatiului limitat pe marchiza inscriptia este "rupta" in doua randuri: Bw-BUKAREST sus, MED 9 jos.


dupa retragerea armatei germane locomotiva ramane in Romania (din motive necunoscute, probabil fiind defecta) si o regasim in aceasta imagine relativ cunoscuta luata in 1919 in Bucuresti:



Locomotiva nu este inca inmatriculata si reparata. Din datele pe care le am pozele au fost facute de o comisie aliata de control pentru a inventaria ce si pe unde ramasese dupa razboi.

1919-1926: nu am gasit niciun document care sa ateste activitatea desfasurata.

In 10 august 1926 i se face prima notare in proaspata carte de evidenta a locomotivei. La data mentionata locomotiva este functionala si in 10 august ajungea la Bucuresti Marfuri detasata de la Bucuresti Nord. Putem doar sa presupunem ca si in intervalul 1919-1926 locomotiva a fost tot la Bucuresti, fiind reparata si repusa in functiune. Din descrierea tehnica facuta in 1926 :
1. se specifica in mod clar utilizarea a 2 supape Ram Boton (in textul original) - de fapt se numesc Ramsbottom. Locomotiva va circula cu aceste supape la cazan pana la o data pe care o veti gasi mai jos. Supapele Ramsbottom sunt cele originale cu care aceasta locomotiva a venit din Germania si cu care apare in pozele de mai sus.
2. locomotiva avea pompa originala de ulei Nathan, inlocuita si ea la o data ulterioara cu cea de astazi de tip Friedman cu debite.
3. locomotiva avea iluminat cu petrol si avea pompa Westinghouse. Nu am reusit sa identific data la care masina a primit iluminat electric. In momentul in care a primit iluminat electric a fost dotata si cu dinamul aferent pe cazan. Suportul acestuia din urma inca exista pe partea fochistului, desupra pompei Friedman.
4. nu are clopot, acesta nefiind folosit la CFR -este prima modificare ce impacteaza un eventual model.

1930 - se mentioneaza schimbarea pompei de aer Westinghouse

30 iulie 1931 -locomotivei i se schimba cazanul. Se monteaza cazanul de la masina 7300 (il are si astazi). Cazanul lui 7300 este identic cu cel original 7311A. Se schimba supapele de siguranta Ramsbottom cu cele Pop-Coale. Acest tip de supapa este cel care exista si astazi pe locomotiva reala. Dupa inlaturarea clopotului este urmatoarea modificare in estetica locomotivei.

25 septembrie 1934 -locomotiva este implicata intr-o coliziune usoara in statia Obor (Bucuresti). Din procesul verbal incheiat dupa eveniment aflam ca se stramba plugul printre alte avarii usoare. Ca toate locomotivele CFR si 7311 avea plug.

Pentru ca am vazut ca exista nelamuriri si se expun diverse pareri fac o paranteza: fiecare locomotiva CFR avea plug. Acesta era demontat si pastrat la depou cand masina efectua preponderent manevra. Era periculos pentru personalul de manevra sa lege masina la vagon cand iti venea plugul peste picioare. Era insa montat cand masina pleca in cursa, utilitatea lui fiind recunoscuta mai ales ca aceasta locomotiva are rezervorul de aer montat pe traversa frontala. Montarea unui plug pe un model 7311 este la fel de corecta ca si nemontarea lui. Lucru valabil pentru toate locomotivele CFR cu abur din parc .

10 iulie 1941 -i se schimba tabla de pe acoperis cu una mai groasa, de 3 mm. Tot atunci i se monteaza instalatie de frana unificata si se schimba pozitia robinetului Acherman (modificari interioare marchizei).

1941 (lipseste ziua si luna) -pompa Nathan originala este inlocuita cu cea Friedmann cu debite. Pompa N. era in marchiza insa pompa F. a fost montata pe pervaz deasupra osiei alergatoare pe partea fochistului. De aici si modificari ale sistemului de distributie spre punctele de ungere. Aceasta modificara presupune confectionarea si montarea pe pervaz a unei pompe F. daca se doreste inmatricularea modelului post 1941.

1948 (lipseste ziua si luna) se monteaza protectie contra inghetului.

1 aprilie 1950 -se monteaza placile cu depoul si reviziile (langa cele deja existente pe masina). Se monteaza in marchiza scaune pentru mecanic si fochist.

10 februarie 1960 isi incepe activitatea la CFF Tismana. I se schimba placile CFR cu CFF si placa de depou BcT cu TisM, cele care exista si astazi. Pana la scoaterea din serviciul activ, masina nu mai sufera nicio modificare.

Depouri de domiciliu dupa inmatricularea la CFR:

pana in 1926 -Bucuresti Nord
1926-1941 -Bucuresti Marfuri, probabil in zona Bucur Obor (vezi mentiunea incidentului din 1934). In 1937 este remizata la Oltenita cu 0 km efectuati in acel an, motiv pentru care putem deduce ca a efectuat serviciu si pe liniile din SE capitalei.
1941-1944 -Bucuresti Triaj
1944-1946 -Buzau
1946-1950 -Bucuresti Triaj
1950-1959 -atelierele Palas Constanta
26 decembrie 1959 transferata la Ministerul Economiei Forestiere.
februarie 1960 pana in 1981 remiza Tg. Jiu, folosita pe sectorul CFF Tismana-Baia de Arama. In 1981 a fost scoasa din serviciu. Din 1926 pana azi locomotiva are la activ 1.210.616km, aproape in totalitate in serviciu de manevra.

Cateva informatii si aici:

http://www.trennet.ro/products/gallery/file58.pdf

Vopsire si placi:

Nu exista in cartea de evidenta a masinii nicio notatie referitoare la vreo operatiune de vopsire sau la schema de culoare folosita. Nici subsemnatul nu a identificat pana acum un alt document referitor la acest subiect. Informatii despre schema generala de vopsire a locomotivelor cu abur CFR se gasesc pe forum, nu le mai detaliez acum. Pana la identificarea unor documente referitoare la vopsirea lui 7311 nu putem decat sa presupunem ca masina a urmat schemele de vopsire standard.

Placi: pre 1920 -a se vedea pozele de la inceputul articolului.
1920-1950 : capac cutie de fum: placa cu CFR montata in partea superioara desupra ventilului de deschidere. Placa cu 7311 si cu fabrica constructoare pe buncarele de apa, placa cu CFR si "iuteala maxima" pe marchiza.

1950-1959 -la placile descrise mai sus se adauga placile cu reviziile si repoul de domiciliu, dupa schema standard a CFR


imagine din colectia DanTm.

1959-azi: placa CFR este inlocuita cu CFF, placa de depou este schimbata din BcT in TisM (Tismana).

Toate informatiile de mai sus sunt verificate de documente. Unde nu am gasit informatii clare am specificat. Din pacate, mai exista documente pe care pur si simplu nu le-am putut descifra. Daca pana in 1950 notatiile sunt facute citet si se inteleg usor, dupa 1950 unele documente pur si simplu nu le-am putut "traduce" din romana.

Nu am inserat fotografii actuale ale locomotivei acestea existand destule pe forum la alte subiecte (cele mai multe sunt la subiectul dedicat Muzeului de la Sibiu unde se afla si astazi locomotiva).
 
Multumim Catalin, foarte util subiectul, un exemplu de cum ar trebui documentate "ceferizarile"!

Placile de la Trainsaddicted ar fi fost corecte daca ar fi avut placuta cu depoul Bct...sau placuta cu CFF...
 
în volumul 3 al d-lui Lacriteanu exista câteva poze a acestei locomotive, dintre care am identificat una în care plugul fusese demontat dar au ră’mas suporţii, deci eu unul mi-am dat ră’spuns la cum era montat plugul, cât despre pompa nu am putut sa o identific, eventual o poza dac㒠ar exista...ori am vă’zut dar am confundat . Oricum mulţumim de informaţii.
 
Incerc sa-ti raspund cat mai corect insa nu sunt lamurit la care pompa te referi. Cea de aer adica W. e si acum pe locomotiva. Cea F. nu mai exista acum pe locomotiva reala dar dispozitivul se vede in ITF pe toate locomotivele din poze in locul indicat de mine.

Ps: care este poza unde spui ca se vede suportul plugului ?
 
Cu multe multumiri unui neobosit cautator in ale istoriei fero romanesti.
Doua T9, poate si 7311 in septembrie 1917, proba la un pod provizoriu incropit de armata germana in locul unui viaduct de caramida cu trei arce, dinamitat de armata romana in retragerea in decembrie 1916. Podul are o istorie foarte frumoasa, poarta semnatura lui Saligny si dupa 1919 a fost refacut dupa planurile originale. Exista si azi in stare impecabila, doar ca dupa 1941 foloseste doar ca pod de carute.

20161216_203200_02_zpsv3cwkz44.jpg
 
Am eu impresia sau 7311 nu mai există la "muzeul" din Sibiu?
Am revăzut pozele făcute de mine în 2011 și nu apare. :(
 
Ai vizitat si padurea din spate, nu ?
E acolo un monument dedicat naturii si ruginii.... Nu ma refer la exponatele de la intrare...mai sunt multe in "spate"....
 
Cătalin m-am uitat pe maps și am văzut pădurea. Habar nu aveam cât de multe sunt acolo. Cu prima ocazie o să fac o nouă vizită.
Florin mulțumesc pentru fotografie.
 
in spate la ,,muzeul" din Sibiu?

nu s-a carat totul la fer?

cind eu am mers prin spate, a iesit unul dintr-o ghereta si m-a gonit de acolo ,,in fata ca acolo-i muzeul"
 
Urat din partea voastra. Luati in deradere patrimoniul national ! Iertaţi-mă, fraţilor, dacă sunt mişcat, dacă emoţiunea mă apucă aşa de tare...

Se vinde pe internet zilele astea:

s-l1600.jpg