Buna Dorin,
Ti-am ramas dator cu un raspuns.
Ai avut cumva curiozitatea de a gasi niste echivalente RAL pentru toate acestea?
Culorile materialului rulant romanesc din perioada premergatoare primului razboi mondial sunt o mare problema. Pe de o parte, exista informatii scrise care definesc aceste culori, in general in limba franceza, ceea-ce a facut multi cercetatori sa scrie des (greseala preluata peste tot) "ca se vopsea dupa model francez". Culorile CFR din epoca insa nu aveau nimic de-a face cu Franta (nici nu exista un "model francez", fiiecare companie privata franceza vopsind dupa o schema proprie) ci erau cel putin pentru locomotive copia 1:1 a schemei de vopsire prusace de dupa 1880, asa cum si "proiectele singulare" ale lui Theodor Dragu nu erau decat intr-o mare proportie proiecte preluate de la alte retele de cale ferata din VDEV.
In Prusia exista traditia, preluata ulterior de intreg VDEV, ca ucenicii din ateliere sa construiasca machete la scari mari (1:10, 1:20) ale materialului rulant din dotare. Astfel, s-au realizat multe vagoane de calatori si unele au supravietuit pana azi, ceea-ce ne permite o identificare a culorii originale, dupa analiza vopselei si luarea in calcul a schimbarii acesteia in timp (vorbim in unele cazuri de 150 de ani).
CFR a preluat aceasta traditie si ultimele "specimene" dateaza din anii 1970 si se gasesc la Muzeul CFR. Cele mai vechi vagoane de calatori conservate sunt cele din anii 1930 (vagoanele "grele" de la Astra Arad) si masuratoarea culorii respective confirma documentele scrise din anii 1930 pana spre 1953 care defineste culoare respectiva ca fiind "albastru ultramarin". Culoarea se apropie de RAL 5002.
Codul RAL a fost si el un copil al primului razboi mondial sau mai degraba a situatiei grele de dupa. Nu se poate da un echivalent RAL pentru culorile mai vechi decat cu aproximatie, si si aici schema RAL Classic nu este suficienta, as prefera RAL Design sau o schema mai completa ca NCS sau Pantone.
Ca sa revenim la CFR, afirmi
culoarea pentru clasa I-a mi se pare foarte clara, este acel albastru de prusia tipic. Vezi http://en.wikipedia.org/wiki/Prussian_blue
Poate la vagoanele noastre e o nuanta ceva mai inchisa, aproape de ultramarin.
Mie nu mi se pare nimic clar, pentru ca si in acea vreme nu existau decat mostre de culoare diferite de la regiune la regiune, de la pigment la pigment. Lasand la o parte faptul ca textul de pe Wikipedia este copilaresc si plin de greseli, toti cercetatorii care s-au aplecat asupra temei "vagoane albastre in epoca I" in strainatate au ajuns la concluzii diferite: unii au echivalat culoarea cu RAL 5003 Saphirblau, altii cu RAL 5011 Stahlblau iar altii cu RAL 5013 Kobaltblau ambele culori extrem de inchise, cu mult mai inchise decat RAL 5002 Ultramarinblau. Ca sa caricaturizez, personal imi place RAL 5003, asa cum le place si celor de la Astra Vagoane Calatori S.A. Este un raspuns competent? Nu, deloc.
La fel, verdele clasei a III-a banuiesc ca nu e diferit de verdele "standard" austriac.
Aici problema e ca nu exista un verde "standard" austriac bine definit. Ca sa revin la Hermann Heless, el a incercat pe baza de mostre o "traducere" in cod RAL, si a ajuns pentru culoarea aplicata incepand cu 1882 (definita in Blatt 21 Ausgabe 1885) la RAL 6005 Moosgrün, ceea-ce nu corespundea cu nimic din ce se afirmase inaintea sa. Culoarea RAL 6007 Flaschengrün nu apare decat dupa ocuparea de catre Germania in 1938 iar atat de clasicul RAL 6009 Tannengrün decat dupa 1956.
Care ar trebui sa fie insa verdele oliv al clasei a II-a?
Buna intrebare. Ca "verde oliv" prusacii defineau acel RAL 6008 Braungrün in care isi vopseau locomotivele, care este probabil apropiat si de culoarea locomotivelor pentru CFR. Aceasta culoare nu are nici o legatura cu RAL 6003 Olivgrün, fiind mult mai inchisa.
Asa cum vezi, nu exista un raspuns clar, si acum intelegi de ce si locomotivele si vagoanele din anii de dinainte de 1920 la scara 1:1 care mai supravietuiesc prin muzeele lumii si modelele lor la scara sunt de multe ori vopsite in scheme de culoare care difera foarte mult intre ele.